Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Άγιος Γουϊγβέρτος. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.

Άγιος Γουϊγβέρτος. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.


Ο Άγιος Γουϊγβέρτος (Wigbert) ήταν ιερέας και σύντροφος του Αγίου Βονιφάτιου Αποστόλου της Γερμανίας (τιμάται 5 Ιουνίου).

Έγινε ηγούμενος στην περιοχή Φρίτσλαρ (Fritzlar) στην Γερμανία.

Ο Άγιος Γουϊγβέρτος γεννήθηκε στο Ουέσσεξ (Wessex) της Αγγλίας γύρω στο 675. Ήταν γνωστός για την αγνότητα του, τον ζήλο του για την σωτηρία των ψυχών, την απεριόριστη αγάπη του, την διεισδυτική γνώση και οικειότητα του με τις Γραφές.

Ήταν σπουδαίος διδάσκαλος και πολύ πιστός. Ο Άγιος Βονιφάτιος τον κάλεσε από την Αγγλία στην Γερμανία. Έτσι κατά το έτος 734 ο Άγιος Γουϊγβέρτος πήγε στην Γερμανία, και εκεί έγινε ηγούμενος του μοναστηριού του Έρσφελντ (Hersfeld) στην Έσση (Hesse). Ανάμεσα στους μαθητές του ήταν ο Άγιος Στούρμιος ή Στούρμι/ Sturmius ή Sturmi, πρώτος ηγούμενος της Φούλντα (Fulda).

Κατά το έτος 737 ο Άγιος Βονιφάτιος τον μετέφερε στην Θουριγγία σαν ηγούμενο του Όρντρουφ (Ohrdruf), όπου εργάστηκε με την ίδια επιτυχία όπως και στο Έρσφελντ. Αργότερα, ο Άγιος Γουϊγβέρτος πήρε την άδεια του Αγίου Βονιφάτιου προκειμένου να γυρίσει στο Ερσφελντ ώστε να περάσει τις ημέρες που του απέμεναν και να προετοιμαστεί για την ώρα του θανάτου.

Ακόμη και στα γεράματα και άρρωστος συνέχισε τον αυστηρό τρόπο ζωής του, μέχρι το τέλος. Ο Άγιος Γουϊγβέρτος αναπαύθηκε στο Έρσφελντ γύρω στο 746. Αρχικά θάφτηκε στην περιοχή  Φρίτσλαρ σε έναν απλό τάφο, όμως κατά τη διάρκεια μιας εισβολής των Σαξόνων το 774 τα ιερά του λείψανα μεταφέρθηκαν για ασφάλεια στο Buraburg, και από εκεί, το 780,  μεταφέρθηκαν από τον Άγιο Λούλλο/Lullus Επίσκοπο Μάιντς (ημέρα κοίμησης 16 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης 1η Ιουνίου) στο Έρσφελντ.

Το έτος 850 μια όμορφη εκκλησία χτίστηκε για αυτόν, όμως κάηκε το 1037. Μια νέα εκκλησία χτίστηκε και του αφιερώθηκε το 1144 όμως κάηκε το 1761 σε μια μεγάλη φωτιά, μετά από την οποία τα Άγια λείψανά του δεν μπόρεσαν να βρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου