Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Άγιος Φάλκος ο Καλαβρός, ο εν Παλένα (Palena). Ημέρα Μνήμης: 9 Αυγούστου.

Άγιος Φάλκος ο Καλαβρός, ο εν Παλένα (Palena). Ημέρα Μνήμης: 9 Αυγούστου.


Ο Άγιος πατήρ ημών Φάλκος, γεννήθηκε στην Ταβέρνα (Taverna) της Καλαβρίας στα μέσα του δέκατου αιώνα, και καταγόταν από την αρχαία και ευγενή οικογένεια του Ποέριο (Poerio), ανήκε στην κοινότητα Ελληνο-Ιταλών Βασιλειανών μοναχών (Βασιλειανοί μοναχοί ονομάζονταν οι μοναχοί που χρησιμοποιούσαν για την λειτουργία των μοναστηριών τους, τον Κανόνα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου) οι οποίοι το 977, για να προστατευθούν από τις εισβολές των Σαρακηνών πειρατών, έφυγαν από την Ταβέρνα και εγκαταστάθηκαν κοντά στο Σάννιο (Sannio) ακολουθώντας τον Αρχιμαντρίτη Άγιο Ιλαρίωνα.

Η μοναστική κοινότητα, χάρη στον κόμη του Κιέτι (Chieti) Τρασμόνδου (Trasmondo), βρήκαν στέγη κοντά στο φρούριο της Πράτα (Prata), κοντά στο Κασόλο (Casoli). Μετά τη κοίμηση του Αρχιμανδρίτη Αγίου Ιλαρίωνα ο διάδοχός του Άγιος Νικόλαος ο Γραικός (τιμάται 13 Ιανουαρίου) και τα επιζόντα μέλη της αδελφότητας εγκατέλειψαν το κοινόβιο και αποσύρθηκαν ακολουθώντας ερημίτικο βίο σε διάφορα σημεία του Αμπρούτσο (Abruzzo). Ο Άγιος Φάλκος εγκαταστάθηκε κοντά στην Παλένα, όπου μετά από μεγάλους πνευματικούς αγώνες κοιμήθηκε οσιακά λουσμένος στο άρωμα της αγιότητας.


Ο Άγιος Φάλκος τιμάται στις 9 Αυγούστου και είναι προστάτης Άγιος όσων πολεμούνται από διαβολικούς λογισμούς και υποφέρουν από εμμονές και ψυχώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου