Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Άγιος Καλημέριος, Επίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου). Ημέρα Μνήμης: 31 Ιουλίου.

Άγιος Καλημέριος, Επίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου). Ημέρα Μνήμης: 31 Ιουλίου.


Το μόνο που είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο για τον Άγιο Καλημέριο είναι ότι ήταν επίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου) του οποίου τα λείψανα στεγάζονται στη Βασιλική του Αγίου Καλημερίου στο Μιλάνο μετά το θάνατό του. Πιθανόν δεν ήταν σύγχρονος και μαθητής του Πάπα Τελεσφόρου (τιμάται 22 Φεβρουαρίου/2ος αιώνας), όπως συχνά αναφέρεται, αλλά έζησε τον τρίτο αιώνα και ήταν Επίσκοπος από το 270 έως το 280.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, γεννήθηκε σε μια οικογένεια ευγενών, εισήλθε στο στρατό και έφτασε στην τάξη ανώτερου αξιωματικού, όταν ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό από τους Αγίους Φαυστίνο και Ιωβίτα (τιμώνται 15 Φεβρουαρίου). Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στην Ελλάδα και σπούδασε στη Ρώμη. Ήταν μαθητής του Παπά Τελεσφόρου. Διαδέχθηκε τον Άγιο Καστριτιανό (τιμάται 1η Δεκεμβρίου) στον Επισκοπικό θρόνο και υπηρέτησε στη βασιλική των Αγίων Βιταλίου και Αγρικόλα.

Μία τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι όταν έγινε επίσκοπος του Μιλάνου, κήρυξε στην περιοχή και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διωγμών των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Κόμμοδο  ή τον Αδριανό, πνίγοντάς τον σε ένα πηγάδι.

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Καλημέριου ανασύρθηκαν μέσα από το πηγάδι τον 8ο αιώνα από τον επίσκοπο Tommaso Grassi του Μιλάνου. Ο αμφορέας που περιείχε τα ιερά λείψανα βρέθηκε βυθισμένος στο νερό, ίσως λόγω των πολλών υπόγειων καναλιών που έτρεχαν κάτω από την πόλη. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα λείψανά του βρέθηκαν με αυτό τον τρόπο οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Άγιος Καλημέριος πνίγηκε και θάφτηκε μέσα σε αυτό το πηγάδι.

Τον ενδέκατο αιώνα, στο βιβλίο Datiana Historia, που γράφτηκε από έναν ανώνυμο συγγραφέα, αναφέρει ότι ο Άγιος Καλημέριος ρίχτηκε μέσα στο πηγάδι σαν μια πράξη εκδίκησης επειδή βάφτιζε τόσους πολλούς παγανιστές και τους έφερνε στην Ορθόδοξη Πίστη. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Άγιος Καλημέριος ήταν Έλληνας που μεγάλωσε στη Ρώμη, καθώς και το γεγονός ότι ήταν μαθητής του Πάπα Τελεσφόρου, αν και οι δύο αυτές πληροφορίες μπορεί να είναι ιστορικά αμφίβολες. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ήταν Ρωμαίος ευγενικής καταγωγής, ο οποίος, αφού υπηρετούσε στο στρατό, ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό  από τους Αγίους Φαυστίνο και Ιωβίτα και εξελέγη επίσκοπος Μεδιολάνων.

Ο Άγιος Εννόδιος (τιμάται 17 Ιουλίου), σε επιγραφή, γράφει ότι η βασιλική του Αγίου Καλημέριου χτίστηκε τον 5ο αιώνα για να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου. Τα νερά του πηγαδιού στο οποίο βρέθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου και που πιστεύεται ότι μαρτύρησε ο Άγιος Καλημέριος έχουν ιδιαίτερη αξία κάθως έχουν ιαματικές ιδιότητες. Κάθε 31 Ιουλίου, ημέρα του εορτασμού του, οι άρρωστοι όταν πίνουν από το αγίασμα αυτό βρίσκουν θεραπεία. Σε περιόδους ξηρασίας, οι ιερείς έβαζαν μία ποσότητα του θαυματουργού ύδατος σε ένα μπουκάλι και το έχυναν στα χωράφια και ω του θαύματος οι καλλιέργειες σώζωνταν.

Υπάρχουν βασιλικές που είναι αφιερωμένες σε αυτόν στο Pasturo και το Santuario della Madonna di San Calimero που βρίσκεται στο Bolladello di Cairate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου