Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Αγία Ίτα (St Ita) του Killeedy Ιρλανδίας της Κομητεία Limerick, Πρώτη ιδρύτρια Νηπιαγωγείου στην Ιρλανδία (+570). Ημέρα Μνήμης: 15 Ιανουαρίου.

Αγία Ίτα (St Ita) του Killeedy Ιρλανδίας της Κομητεία Limerick, Πρώτη ιδρύτρια Νηπιαγωγείου στην Ιρλανδία. Ημέρα Μνήμης: 15 Ιανουαρίου.


Η Αγία Ίτα (St Ita) ή όπως ονομάζεται στα Ιρλανδικά Αγία Íte ingen Chinn Fhalad (+570), επίσης γνωστή ως Ida ή Ides, είναι μία Ορθόδοξη Αγία της Ιρλανδίας του 6ου αιώνα, όταν ολόκληρη η Ιρλανδία ήταν Ορθόδοξη και είναι η Πολιούχος Αγίας του Killeedy (Cluain Credhail). Η Αγία Ίτα (St Ita) είναι γνωστή ως η “ανάδοχη μητέρα των Αγίων της Ιρλανδίας”. Το όνομα Ita (“δίψα για αγιότητα”) της έχει δωθεί λόγω της δίψας της για την τήρηση των εντολών του Χριστού, λόγω της δίψας της για την αγιότητα. Η εορτή της είναι στις 15 Ιανουαρίου.


Η Αγία Ίτα (St Ita) επίσης ονομάζεται “Brigid του Munster”, από την μεγάλη Αγία της Ιρλανδίας Αγία Brigid. Η Αγία Ίτα γεννήθηκε το 480 στην Κομητεία Waterford. Ο πατέρας της ήταν ο Cennfoelad ή Confhaola και η μητέρα της ήταν η Necta. Η Αγία Ίτα ακολουθεί το παράδειγμα της Αγίας Brigit. Η γενεαλογία των αγίων πάει τόσο μακριά ώστε να κάνει τη μητέρα της Αγίας Ίτα, Necht, κόρη του Dallbrónach, και ως εκ τούτου, μια αδελφή της μητέρας της Αγίας Brigit.

Η Αγία Ιτα (St Ita) βαφτίστηκε ως Deirdre και μεγάλωσε στo Drum της Κομητείας Waterford της Ιρλανδίας. Η Αγία Ίτα λέγεται ότι ενσάρκωσε τις έξι αρετές της ιρλανδικής γυναικείας φύσης, την σοφία, την αγνότητα, την ομορφιά, την μουσική ικανότητα, την απαλή ομιλία και την ραπτική.

Απόρριψε μια αριστοκρατική έγγγαμη ζωή για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Θεό. Σε ηλικία δεκαέξι μετακόμισε στο Cluain Credhail δηλαδή στο Killeedy που σημαίνει “Εκκλησία της Αγίας Ίτα” στο Limerick, όπου ίδρυσε μια μικρή κοινότητα Μοναζουσών και διέμενε για το υπόλοιπο της ζωής της, από κοινού με άλλες αφιερωμένη γυναίκες. Η Αγία Ίτα (St Ita) οδηγήθηκε στο Killeedy από τρία ουράνια φώτα. Η πρώτη ήταν στην κορυφή των βουνών Galtee, το δεύτερο στα βουνά Mullaghareirk και το τρίτο στο Cluain Creadhail το οποίο ονομάζεται Killeedy και σήμερα αποτελείται από τα χωριά Ashford και Raheenagh. Η αδελφή της Αγίας Ίτα, η Fiona πήγε στο Killeedy μαζί της και έγινε μέλος της μοναχικής κοινότητάς της.

Όταν η Αγία Ίτα (St Ita) αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Killeedy, ο οπλαρχηγός της πρόσφερε μια μεγάλη επιχορήγηση για αγορά οικοπέδου για την υποστήριξη του μοναστηριού της. Αλλά η Αγία Ίτα δέχτηκε μόνο 4 στρέμματα τα οποία εκείνη τα καλλιεργούσε εντατικά. Η ομάδα της κοινότητας είχε ένα σχολείο για τα μικρά αγόρια, όπου διδάσκονταν την πίστη στο Θεό με την καθαρότητα της καρδιάς, την απλότητα της ζωής με το Θεό και τη γενναιοδωρία με αγάπη. Στους μαθητές της ήταν και ο Άγιος Μπρένταν ο Ταξιδευτής (St Brendan) ο οποίος ήταν κοντά στην Αγία Ίτα από 1 έτους έως 6 ετών. Ο Άγιος Μπρένταν (St Brendan) την επισκέπτόταν μεταξύ των ταξιδιών του και πάντα ζητούσε τις συμβουλές της.

Η Αγία Ίτα ήταν αφιερωμένη στην προσευχή, τη νηστεία, την απλότητα και είχε το χάρισμα της πνευματικής διάκρισης. Ήταν επίσης προικισμένη με το χάρισμα της προφητείας και ήταν περιζήτητη ως πνευματικός καθοδηγητής. Η Αγία Ίτα ήταν επίσης ηγουμένη ενός Διπλού Μοναστηριού, μοναχών και μοναζουσών. Στην αρχαία Ορθόδοξη Κελτική Εκκλησία, όπως και σε κάποιες Μονές στην Αίγυπτο, υπήρχαν πολλά Διπλά Μοναστήρια όπου οι μοναχοί από τις μοναχές έμεναν σε ξεχωριστά κτήρια αλλά είχαν κοινή Θεία Λειτουργία. Στις ημέρες μας υπάρχει το Διπλό Ορθόδοξο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στο Essex της Αγγλιας το οποίο το ίδρυσε ο σύγχρονος αγιασμένος Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ (+1993).

Η Αγία Ίτα είναι επίσης η δημιουργός ενός ιρλανδικού νανουρίσματος για το Θείο Βρέφος Ιησού. Η Αγία Ίτα (St Ita) πέθανε από καρκίνο. H μία πλευρά της φαγώθηκε επίσης από ένα σκαθάρι το οποίο από την μεγάλη της αγάπη και άσκηση το άφησε στην πλήγή για να τρώει. Όταν πληροφορήθηκε ότι έφτασε η ώρα της κοιμήσεώς της αποχαιρέτησε την μοναχική της κοινότητα και επικαλέστηκε την ευλογία του Ουρανού στούς Κληρικούς και λαϊκούς της περιοχής γύρω από το Kileedy. Η Άγία Ίτα (St Ita) κοιμήθηκε το 570.

Το Μοναστήρι της στο Killeedy καταστράφηκε από τους Vikings εισβολείς τον 9ο αιώνα. Η περιοχή, ωστόσο, παραμένει ένας τόπος προσκυνήματος ως σήμερα.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένα Ιερό Πηγάδι της Αγίας Ίτα το οποίο είναι σχεδόν αόρατο σήμερα. Είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της ευλογιάς στα παιδιά και άλλες ασθένειες. Το Πηγάδι αυτό επίσης ονομάζεται Ιερό Πηγάδι του Αγίου Βερνάρδου (St. Bernard’s Well). Αλλά η τοπική ονομασία του ήταν πάντα Tobar Bhaile Ui MhÈidÌn (My Little Ita’s Well), “Το Πηγάδι της Μικρής Ίτα”, που προέρχεται από το όνομα του τόπου Cill Barra MhÈidÌn (“Church of my little Ita’s Height).

Η Αγία Ίτα (St Ita) ήταν η ανάδοχη μητέρα πολλών Αγίων, μεταξύ των οποίων ο Άγιος Brendan ο Ταξιδευτής, ο Άγιος Mochoemog και ο Άγιος Cummian.

Η Άγία Ίτα είναι η προστάτης του Killeedy της Ιρλανδίας και μαζί με την Αγία Munchin είναι συνπροστάτης του Limerick. Επίσης η Αγία Ίτα είναι καλή μεσίτρια προς το Θεό όσον αφορά την εγκυμοσύνη και τις ασθένεις των ματιών.

Ένα άλλο χωριό στην Κομητεία του Limerick, το Kilmeedy (στα ιρλανδικά Cill m’Ide “Εκκλησία της Ita μου”), έχει δεσμούς με την Αγία επειδή η Αγία Ίτα αρχικά είχε δημιουργήσει και ασκητέψει σε ένα αρχαίο Ορθόδοξο Κελλί-Ναό εδώ στο χωριό Kilmeedy πριν πάει στο Killeedy όπου ίδρυσε το Μοναστήρι της.

Οι δύο περιοχές, το Kilmeedy και το Killeedy, βρίσκονται πολύ κοντά.

Νανούρισμα της Αγίας Ίτα (St Ita)

– Jesukin –

Ο Μικρός Ιησούς
ζει μέσα στο μικρό μου κελλί.
Τι είναι τα πλούτη και οι θησαυροί,
όλα είναι ψέμματα εκτός από τον Μικρό Ιησού.

Ανατρέφεται όπως πρέπει,
προστατεύεται εδώ όχι σαν κάποιος δούλος.
Ο Ιησούς των ουρανών,
ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην καρδιά μου κάθε νύχτα.

Ο Ιησούς, ανώτερος από τους Αγγέλους
ανατρέφεται χωρίς να υποκύπτει στη φθορά.
Ανατρέφεται από εμένα στην άγρια έρημο,
ο Ιησούς, ο Υιός της Παρθένου Μητέρας.

Στους Ουρανούς είναι Υψηλός Βασιλέας
υμνήστε Τον, ευλογημένες παρθένες!
Ο Μικρός Ιησούς βρίσκεται μέσα μας.

Πηγή:


IRELAND OF MY HEART

Η Ορθοδοξία στην Ιρλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου