Όσιος Κόμγαλλος, Κτήτωρ της Μονής του Μπάνγκορ εν Ιρλανδία. Ημέρα Μνήμης: 10 Μαΐου.
Γόνος ευγενούς οικογένειας Πικτών [1] της Ιρλανδίας, ο Όσιος Κόμγαλλος (Comgall) γεννήθηκε το 516. Τον ανέθρεψε ο Άγιος Φινδανός, Ηγούμενος Κλόνεναγκ [Fintan of Clonenagh] (τιμάται 17 Φεβρουαρίου) και σύντομα ο Κόμγαλλος απέκτησε βαθιές γνώσεις των αρχών της μοναχικής πολιτείας.
Αφού χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, διήγαγε για κάποιο διάστημα ερημητικό βίο στο Λοχ Ερν (Lough Erne), με κανόνα άκρας αυστηρότητας. Εν συνεχεία, περί το 555, ίδρυσε στον κόλπο του Μπέλφαστ, την μεγάλη Μονή του Μπάνγκορ (Bangor), η οποία έμελλε να γίνει η επιφανέστερη και πολυπληθέστερη σε όλη την Ιρλανδία. Αριθμούσε περίπου τρεις χιλιάδες Μοναχούς στο Μοναστήρι και τα παραρτήματά του, οι οποίοι ασχολούνταν με χειρωνακτικές εργασίες και αναλάμβαναν την εκπαίδευση των νέων στα θύραθεν και ιερά γράμματα, έχοντες διαρκώς στα χείλη τους λόγους της Αγίας Γραφής και την μνήμη Θεού στην καρδιά.
Ο Όσιος τους είχε χωρίσει σε επτά χορούς, με τριακόσιους Μοναχούς στον καθένα, οι οποίοι ανέπεμπαν νυχθημερόν δοξολογία στον Θεό και μεσίτευαν για τον λαό.
Από το σχολείο αυτό της αγιότητας προήλθε ο Όσιος Κολομβανός (τιμάται 23 Νοεμβρίου), ο οποίος επρόκειτο να μεταδώσει την κληρονομιά αυτή στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς και άλλοι Άγιοι Μοναχοί και Επίσκοποι. Η Μονή Μπάνγκορ έγινε με αυτόν τον τρόπο το υπόδειγμα της μοναστικής τάξεως και της θείας λατρείας για το σύνολο της κελτικής Εκκλησίας [2].
Ονομαστός για την πνευματική γνώση του και την διάκριση του στην διακυβέρνηση των ψυχών, ο Όσιος Κόμγαλλος ήταν φίλος με τους σπουδαιότερους Αγίους της εποχής εκείνης, ιδιαίτερα με τον Άγιο Κολόμπα [Columba ή Colmcille] (τιμάται 9 Ιουνίου), τον οποίο επισκέφθηκε στην νήσο Αϊόνα (Iona) και με τον οποίο ξεκίνησε από εκεί, προκειμένου να ευαγγελίσουν την Σκωτία.
Όταν επέστρεψε στην Ιρλανδία, ίδρυσε άλλο ένα Μοναστήρι, το Κέλλ Κόμγκαρ. Εκοιμήθη εν ειρήνη, την 10η Μαΐου 602, αφήνοντας πίσω του ως κληρονομιά στην Αδελφότητa του έναν Μοναστικό Κανόνα γραμμένον σε στίχους.
1. Πίκτες. Λαός της αρχαίας Σκωτίας.
2. Από το Μπάνγκορ ιδιαίτερα, διαδόθηκε στην Δύση η πρακτική της μυστικής και συχνής Εξομολογήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου