Το όνομα Φιάκρε/Fiacre (Ιρλανδικά: Fiachra, Λατινικά: Fiacrius) είναι το όνομα τριών διαφορετικών Ιρλανδών Αγίων. Ο πιο γνωστός είναι ο Άγιος Φιάκρε/Φιάχρα του Μπρέιλ (Fiacre of Breuil) της Γαλλίας, (κοίμηση 18 Αυγούστου του 670) ο οποίος έχτισε έναν ξενώνα για τους ταξιδιώτες στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Σεν Φιάκρ (Saint-Fiacre), στην περιοχή Σεν-ε-Μαρν (Seine-et-Marne) στην Γαλλία.
Ήταν ιερέας, ηγούμενος, ερημίτης και κηπουρός του έβδομου αιώνα που φημιζόταν για την ιερότητα και την επιδεξιότητά του στη θεραπεία ασθενειών. Μετανάστευσε από την πατρίδα του την Ιρλανδία στη Γαλλία, όπου έχτισε για τον εαυτό του ένα ερημητήριο μαζί με έναν λαχανόκηπο και κήπο με βότανα, παρεκκλήσιο και ξενώνα για ταξιδιώτες. Είναι ο προστάτης των κηπουρών.
Το όνομα Φιάχρα είναι ένα αρχαίο προγχριστιανικό, της Ιρλανδίας όνομα. Έχει ερμηνευθεί ότι σημαίνει «βασιλιάς της μάχης» ή ότι προέρχεται από το fiach («κοράκι»). Το όνομα βρίσκεται στην αρχαία ιρλανδική λαογραφία και ιστορίες όπως τα Παιδιά του Λιρ (Children of Lir).
Η ονομασία «του Breuil» μπορεί να είναι παραπλανητική: η τοποθεσία του ερημητηρίου, του κήπου, του παρεκκλησίου και του ξενώνα του Αγίου Φιάχρα ήταν στη θέση που ονομαζόταν «Brogillum» στην αρχαιότητα και αργότερα μετονομάστηκε σε «Breuil», δίνοντάς του το επίθετό «του Μπρέιλ/Breuil».
Ωστόσο, το Μπρέιλ/Breuil μετονομάστηκε και πάλι σε "Saint-Fiacre" προς τιμήν του, που είναι το όνομα της σημερινής κοινότητας στην ίδια τοποθεσία, στο διαμέρισμα Σεν-ε-Μαρν, Γαλλία. Η κοινότητα του Μπρέιλ, Διαμέρισμα Μαρν, Γαλλία βρίσκεται μακριά και δεν είναι η ίδια με την κοινότητα του Σεν-Φιάκρ (Saint-Fiacre) (παλαιότερα ονομαζόταν "Μπρέιλ/Breuil"), Επαρχία Μπρι, κάτι που προσθέτει σύγχυση.
Ο Άγιος Φιαχρα γεννήθηκε στην Ιρλανδίαστα τέλη του 6ου αιώνα. Έζησε σε ένα ερημητήριο στην Κομητεία Κίλκενι (County Kilkenny) της Ιρλανδίας όπου χειροτονήθηκε μοναχός και αργότερα ιερέας. Έγινε γνωστός γιατί γνώριζε πολλά για τα θεραπευτικά βότανα, θεράπευε τους ανθρώπους και ζούσε μία αγία ζωή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μαζευτούν γύρω του πολλοί μαθητές. Αναζητώντας περισσότερη ησυχία, εγκατέλειψε την πατρίδα του και πήγε στην Γαλλία στην περιοχή Μω (Meaux) το 628.
Προσέγγισε τον Άγιο Φάρο (Faro), τον Επίσκοπο της Μω (τιμάται 28 Οκτωβρίου) , στον οποίο γνωστοποίησε την επιθυμία του να ζήσει μία ερημική ζωή μέσα στο δάσος. Ο Άγιος Φάρο του έδειξε ένα σημείο στο Μπρέιλ, στην περιοχή Μπρι. Εκεί ο Άγιος Φιάχρα έχτισε ένα εκκλησάκι το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία, έναν ξενώνα στον οποίο δεχόταν τους ταξιδιώτες και ένα κελί στο οποίο ζούσε ο ίδιος. Έζησε μία ζωή με μεγάλη άσκηση, με προσευχή, νηστεία, αγρυπνίες και με χειρονακτική εργασία στον κήπο.
Κοιμήθηκε στις 18 Αυγούστου του 670. Το σώμα του ενταφιάστηκε στην τοπική εκκλησία του συγκροτήματος του ερημητηρίου του. Η τοποθεσία του συγκροτήματος του ερημητηρίου του εξελίχθηκε σε ένα χωριό, το οποίο αργότερα ονομάστηκε Σεν Φιάκρ (Saint-Fiacre) και βρίσκεται σήμερα στο διαμέρισμα Σεν-ε-Μαρν (Seine-et-Marne), Γαλλία.
Τα ιερά του λείψανα βρίσκονται στον Καθεδρικό ναό της Μω, όπου μεταφέρθηκαν εκεί το 1568.
Είναι προστάτης Άγιος των κηπουρών και των φαρμακοποιών.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος Φάρο επέτρεψε στον Άγιο Φιάχρα να πάρει όση γη θα μπορούσε να περιχαρακώσει σε μια μέρα με ένα άροτρο. Ο Άγιος Φιάχρα γύρισε τη γη με το άκρο του ραβδιού του, γκρεμίζοντας δέντρα και ξεριζώνοντας κουκούτσια και αγριόχορτα. Μια καχύποπτη γυναίκα έσπευσε να πει στον Άγιο Φάρο ότι τον εξαπατούσαν και ότι αυτό ήταν μαγεία. Ο Άγιος Φάρο, ωστόσο, αναγνώρισε ότι αυτό ήταν το έργο του Θεού.
Η αδερφή του Αγίου Φιάχρα, η Αγία Σύρα της Τρουά/Syra of Troyes (τιμάται 8 Ιουνίου στην Τρουά και 23 Οκτωβρίου στη Μω), ήρθε μαζί του στη Γαλλία και έγινε μοναχή. Ήταν τυφλή, αλλά ο Άγιος Φιάχρα με το διορατικό του χάρισμα της είπε ότι θα πρέπει να πάει στο μέρος όπου είναι θαμμένος ο Άγιος Σαβινιανός της Τρουά (τιμάται 29 Ιανουαρίου). Εκεί, προσκύνησε τα ιερά λείψανα του μάρτυρα και με δάκρυα στα μάτια προσευχήθηκε για την αποκατάσταση της όρασής της. Ο Άγιος εισάκουσε τις προσευχές της Αγίας και αμέσως η όραση της αποκαταστάθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου