Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Αγία Παρθενομάρτυς Αρίλντα του Όλντμπερι. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουλίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Αρίλντα του Όλντμπερι. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουλίου.


Η Αγία Αρίλντα (Alrilda ή Arild), είναι μία Αγία από το Όλντμπερι-ον-Σέβερν (Oldbury-on-Severn) της Αγγλικής κομητείας του Γκλόστερσαιρ (Gloucestershire) . Πιθανόν να έζησε τον 5ο ή τον 6ο αιώνα και ήταν είτε Αγγλοσαξονικής είτε Ουαλικής καταγωγής.

Η Αγία Αρίλντα είναι μία παρθενομάρτυρας, η οποία, σύμφωνα με τον Τζον Λέλαντ (John Leland) πατέρα της τοπικής ιστορίας της Αγγλίας, σφάχτηκε από έναν νεαρό που τον έλεγαν Μούνικους (Municus) όταν αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του αφού η Αγία είχε πάρει όρκο παρθενίας από την παιδική της ηλικία. 

Ο Λέλαντ υποστηρίζει πως η Αγία Αρίλντα ζούσε στο Κίνγκτον (Kington), ένα χωριουδάκι στην περιοχή Όλντμπερι-ον-Σέβερν, όπου υπάρχει ένα πηγάδι με αγίασμα που φέρει το όνομα της. Τα νερά του πηγαδιού λέγεται πως είναι κόκκινα από το αίμα της Αγίας όμως από άλλους υποστηρίζεται πως αυτό συμβαίνει λόγο κάποιων φυκιών που βρίσκονται στο πηγάδι και έχουν κόκκινο χρώμα. 

Υπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στην Αγία στο Αββαείο του Αγίου Πέτρου στο Γκλόστερ (Gloucester), το οποίο έχει γίνει τώρα ο Καθεδρικός του Γκλόστερ, όμως καταστράφηκε την περίοδο της Ερήμωσης των Μοναστηριών. (Αναφέρεται στην περίοδο της Μεταρρύθμισης όπου καταστράφηκαν πολλά Μοναστήρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου