Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Άγιος Κόναν Επίσκοπος της Νήσου του Μαν. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιανουαρίου.

Άγιος Κόναν Επίσκοπος της Νήσου του Μαν. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιανουαρίου.


Ο Άγιος Κόναν (Conan) υπήρξε μοναχός στο νησί της Αϊόνα και αργότερα χειροτονήθηκε Επίσκοπος της Νήσου του Μαν (Isle of Man) και Ιεραπόστολος.

Υπήρξε παιδαγωγός των υιών του βασιλιά Ευγένιου Δ' της Σκωτίας και πνευματικός πατέρας του Αγίου Φιάχρα (τιμάται 30 Αυγούστου).

Ο Άγιος Κόναν συγκαταλέγεται στους πρώτους επισκόπους της Νήσου του Μαν. Δυστυχώς, η ιστορία της Νήσου του Μαν τον πέμπτο και τον έκτο αιώνα είναι πολύ ασαφής και είναι δύσκολο να επαληθευτούν βιογραφικά στοιχεία. Ωστόσο, ο Άγιος Κόναν ο οποίος περιγράφεται επίσης ως "Επίσκοπος της Νήσου του Πατρικίου" (Inis-Patrick) άφησε μια ξεχωριστή εντύπωση για το ζήλο του αλλά και για την σωτηρία των ψυχών των κατοίκων της Νήσου του Μαν. 

Ορισμένες αρχές αναφέρουν την ημερομηνία θανάτου του ως 26 Ιανουαρίου, αλλά στα αρχαία ιρλανδικά μαρτυρολόγια, αναφέρεται 13 Ιανουαρίου, την ημέρα που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου.

Ο Άγιος Κόναν δεν πρέπει να συγχέεται με τον Άγιο Κονίνδριο (Conindrius) ο οποίος πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 560 και λέγεται ότι ήταν μαθητής του Αγίου Πατρικίου (τιμάται 17 Μαρτίου) και ότι έζησε σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί Ιρλανδοί άγιοι που μοιράζονται το όνομα Κόναν, συμπεριλαμβανομένων των Αγίων Κόναν του Ασσαρόε (Conan of Assaroe - τιμάται 8 Μαρτίου) και Κόναν του Μπάλιναμόρ (Conan of Ballinamore - τιμάται 26 Απριλίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου