Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Άγιος Μαμιλιανός Επίσκοπος Πανόρμου Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 15 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Μαμιλιανός Επίσκοπος Πανόρμου Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 15 Σεπτεμβρίου.


Ο Άγιος Μαμιλιανός ήταν επίσκοπος του Πανόρμου τον 5ο αιώνα. Ο Άγιος Μαμιλιανός έζησε στη Σικελία σε μια εποχή που οι Βάνδαλοι κυριαρχούσαν στο νησί. Υπηρέτησε ως επίσκοπος Πανόρμου (Παλέρμου), αλλά εξορίστηκε στην Αφρική από τους Βανδάλους, οι οποίοι προσχώρησαν στον Αριανισμό, περίπου το 450 μ.Χ. με μερικούς χριστιανούς συντρόφους. Μια πηγή αναφέρει ότι ο Άγιος Μαμιλιανός εξορίστηκε στην Τοσκάνη από τον Γιζέριχο, τον βασιλιά των Βανδάλων.

Ωστόσο, μέσω της μεσολάβησης ενός Αφρικανικού επισκόπου και ορισμένων Χριστιανών, δραπέτευσε στη Σαρδηνία. Μετά από αυτό, πέρασε χρόνο στο νησί Μοντεκρίστο (Montecristo). Σύμφωνα με μία παράδοση στο Μοντεκρίστο, ο Άγιος Μαμιλιανός νίκησε έναν δράκο στο νησί και άλλαξε επίσης το όνομα του νησιού από Μοντετζιόβε (Montegiove) ("Jove's Mountain" δηλαδή το βουνό του Γιούπιτερ) σε Μοντεκρίστο (Montecristo δηλαδή "Βουνό του Χριστού"). Μια κοινότητα ερημιτών, που ήταν ακόλουθοι του Αγίου Μαμιλιανού, έζησε στο νησί και γύρω στο 600 μ.Χ., χτίστηκε ένα μοναστήρι.

Στη συνέχεια πήγε επίσης στο νησί Τζίλιο (Giglio) όπου παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο το 460 μ.Χ.

Σύμφωνα με μια παράδοση στο Τζίλιο, οι κάτοικοι της νήσου  Έλβα και της Γένοβας προσπάθησαν να κλέψουν τα λείψανα του Αγίου Μαμιλιανού την ίδια ημέρα της ταφής του και το σώμα του Αγίου τεμαχίστηκε. Στο Τζίλιο κράτησαν το χέρι του Αγίου.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τα λείψανα του Αγίου Μαμιλιανού μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, και στη συνέχεια στο Spoleto. Μερικά από τα λείψανα του είχαν μεταφερθεί στο Παλέρμο. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Κόζιμο Γ' των Μεδίκων, ο Μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης επέστρεψε ολόκληρο το σώμα του Αγίου Μαμιλιανού στο Τζίλιο τον 17ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου