Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Άγιος Φραγκίσκος ο Αναχωρητής, ο εν Francavilla al Mare. Ημέρα Μνήμης: 18 Αυγούστου.

Άγιος Φραγκίσκος ο Αναχωρητής, ο εν Francavilla al Mare. Ημέρα Μνήμης: 18 Αυγούστου.


Ο Άγιος Φραγκίσκος (Φράνκος) ο Αναχωρητής έζησε στα τέλη του 10ου, αρχές 11ου αιώνα και γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα στο Abruzzo. Ήταν μέλος της κοινότητας των Ελλήνο-ιταλών μοναχών που ζούσαν στην Καλαβρία. Ανεχώρησε μαζί με άλλους 7 συμμοναστές και τον Αρχιμανδίτη τους Ιλαρίωνα προκειμένου να αποφύγουν τις συχνές επιδρομές των Σαρακηνών. Εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα Aventino ανάμεσα στο Casoli και στο Civitella Messer Raimondo σε ένα μέρος που ονομάζεται Prata, αναζητώντας ο καθένας περισσότερη άσκηση και ησυχία, κυρίως ανάμεσα στις χαράδρες και τις ερημικές σπηλιές των Απεννίνων ορέων


Μετά την κοίμηση των συμμοναστών του ανεχώρησε σε άλλο σημείο προκειμένου να ζήσει ως ερημίτη. Τελικά έφτασε στις Αδριατικές Ακτές κοντά στο Francavilla al Mare όπου έζησε με πολύ προσευχή, νηστεία και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους κατοίκους των γύρω περιοχών μέχρι την ημέρα της οσιακής του κοίμησης.

Ο όσιος Φράνκος (του οποίου δεν γνωρίζουμε το πραγματικό όνομα, το franco ίσως σημαίνει ο «ειλικρινής», o «πιστός»), τιμάται ως συν-πολιούχος της πόλεως Francavilla a Mare, μιας όμορφης πόλης της Αδριατικής στην επαρχία Chieti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου