Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Άγιος Ιερομάρτυς Εσκίλ Απόστολος της Σουηδίας. Ημέρα Μνήμης: 12 Ιουνίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Εσκίλ Απόστολος της Σουηδίας. Ημέρα Μνήμης: 12 Ιουνίου.


Ο Άγιος Εσκίλ ήταν αγγλοσαξονικής καταγωγής, μοναχός και μαθητής του Αγίου Ζιγεφρείδου της Βιέξε/Växjö (τιμάται 15 Φεβρουαρίου). Είναι ο ιδρυτής της πρώτης Επισκοπής των εδαφών που περιβάλλουν τη λίμνη Μέλαρεν (Mälaren), σημερινή Επισκοπή του Strängnäs. Είναι ο προστάτης Άγιος του Σέντερμανλαντ (Södermanland) και της Επισκοπής του Στρέγκνες (Strängnäs).

Ο Άγιος Εσκίλ στάλθηκε ως ιεραπόστολος επίσκοπος στα εδάφη γύρω της λίμνης Μέλαρεν από τον Άγιο Ζιγεφρείδο μαζί με τον Άγιο Μποτβίντ (τιμάται 28 Ιουλίου) και τον Άγιο Δαβίδ (τιμάται 25 Ιουνίου). Ο Άγιος Μπότβιντ βρίσκεται θαμμένος στη Μποτκίρκα (Botkyrka), σήμερα προάστιο της Στοκχόλμης στα ανατολικά του Σέντερμανλαντ. Και οι τρεις Άγιοι προσπάθησαν να εκχριστιανίσουν τους κατοίκους που ζούσαν γύρω από τη λίμνη Μέλαρε και τόσο ο Άγιος Εσκίλ όσο και ο Άγιος Μποτβίντ έγιναν προστάτες Άγιοι της κομητείας Σέντερμανλαντ. Ο Άγιος Δαβίδ είναι προστάτης Άγιος της Βεστερός (Västerås) και της επαρχίας του Βέστμανλαντ.

Ο Άγιος Εσκίλ είναι ιδρυτή του χωριού Τούνα (Tuna) το σημερινό Έσκιλτούνα (Eskiltuna) που αποτέλεσε έδρα της ιεραποστολικής του δράσης και της επισκοπής του.

Ο Άγιος Εσκίλ λιθοβολήθηκε και στη συνέχεια δέχτηκε χτύπημα με τσεκούρι, επειδή διέκοψε μια παγανιστική τελετή. Συγκεκριμένα ο Άγιος Εσκίλ ταξίδεψε 30 χιλιόμετρα από τον Tούνα στο Στρέγκνες, ένα ιερό μέρος για τους Βίκινγκς, όπου οι οπαδοί του ειδωλολάτρη βασιλιά Μπλοτ-Σβεν πρόσφεραν ζώα ως θυσία στους θεούς. Εκεί, ο Άγιος Εσκίλ ξεκίνησε το έργο του ευαγγελισμού μεταξύ των κατοίκων του τόπου, γεγονός που ενοχλούσε τους ειδωλολάτρες και προκάλεσε τον λιθοβολισμό του μοναχού. Οι σύντροφοι του Αγίου αποφάσισαν να επιστρέψουν το σώμα του στο χωριό Τούνα. Η τοπική παράδοση ότι κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το σώμα του τοποθετήθηκε στο έδαφος και ότι μια θαυματουργή πηγή ξεπήδησε από αυτό το σημείο, και άρχισε να ρέει έξω από την πλευρά του βουνού λίγο έξω από το Strängnäs. Η πηγή είναι γνωστή ως η Πηγή  του Αγίου Εσκίλ.

Η Πηγή του Αγίου Εσκίλ

Ο Άγιος θάφτηκε στο μοναστήρι του στο Τούνα. Όταν το Στρέγκνες έγινε χριστιανικό κέντρο η επισκοπή του Αγίου Εσκίλ μεταφέρθηκε από το Τούνα στο Στρέγκνες.

Ο καθεδρικός ναός του Στρέγκνες χτίστηκε αργότερα στον ίδιο χώρο που ο Άγιος Εσκίλ σταμάτησε την παγανιστική τελετή και αργότερα μαρτύρησε. Αυτό επιβεβαιώνεται, καθώς ο λόφος όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός είναι γνωστό ότι ήταν ο τελετουργικός χώρος και ότι η πρώτη ξύλινη εκκλησία που χτίστηκε εκεί ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Εσκίλ. Η παλιά εκκλησία και ο τάφος του Αγίου Εσκίλ στον Τούνα αργότερα έγινε ένα από τα πρώτα μοναστήρια της περιοχής. Όταν το Τούνα απέκτησε προνόμια, το "Eskil" προστέθηκε στο όνομα, δημιουργώντας το Έσκιλτούνα (Eskilstuna).

Ο Άγιος Εσκίλ πιθανότατα έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Ίνγκε Α' της Σουηδίας του Γηραιού. Σύμφωνα με την πλησιέστερη πηγή, ενός θρυλικού κειμένου του Δανού βασιλιά Κνούτου Δ' που συνέγραψε περίπου το 1122 ο Άελνοθ (Ælnoth) από την Καντερβουρία, ενός ιερέα που είχε εγκατασταθεί στη Δανία, αναφέρει ότι ένας Άγγλος ονόματι «Εσκιλίνους/Eskillinus», επίσκοπος ευγενούς καταγωγής, σκοτώθηκε από τους «άγριους βαρβάρους» (που ορίζονται ως Suethi και Gothi, δηλαδή Σουηδοί και Γότθοι) μεταξύ των οποίων κήρρυτε το Ιερό Ευαγγέλιο.

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή του, αντλώντας πληροφορίες από διαφορετικές πηγές αναφέρει ότι το ιεραποστολικό έργο του Αγίου Εσκίλ είχε μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ίνγκε, αλλά σκοτώθηκε από τον βασιλιά Μπλοτ-Σβεν (Ο Μπλοτ-Σβεν ήταν βασιλιάς της Σουηδίας. Το όνομα "Μπλοτ" σημαίνει θυσία στα σκανδιναβικά και φαίνεται να του αποδόθηκε καθώς εκείνος επέτρεψε την συνέχισε των παγανιστικών παραδόσεων και θυσιών), όταν προσπάθησε να σταματήσει μια ειδωλολατρική θυσία στο λόφο όπου βρίσκεται τώρα ο καθεδρικός ναός Στρέγκνες. Λέγεται ότι σκοτώθηκε με λιθοβολισμό και τσεκούρια, γι'αυτό και οι πέτρες αργότερα έγιναν χαρακτηριστικό του Αγίου. Το κείμενο δείχνει να έχει επιρροές από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του βίου του Αγίου Μάρτυρος Όλαφ της Νορβηγίας (τιμάται 29 Ιουλίου).

Η τιμή του Αγίου Εσκίλ εξαπλώθηκε στη Σουηδία, στη Δανία (Όντενσε/Odense) και τη Νορβηγία (Τρόντχαϊμ/Trondheim). Η ημέρα μνήμης του Αγίου Εσκίλ και ημέρα του μαρτυρίου του είναι η 11η Ιουνίου, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στις 12 Ιουνίου για να μην συμπίπτει με τη γιορτή του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα.

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Εσκίλ υπάρχουν στην εκκλησία του Έσκιλτουνα, η οποία παραδοσιακά θεωρειται ως τόπος ταφής του, καθώς και σε άλλες εκκλησίες εντός της Επισκοπής του Στρέγκνες, καθώς και στην Κοπεγχάγη στην Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου