Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Άγιος Μάρτυς Κομίσιος από την Κατάνια. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.

Άγιος Μάρτυς Κομίσιος από την Κατάνια. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου

Ο Άγιος Μάρτυς Κομίσιος μαρτύρησε 2 Ιουνίου το έτος 269 όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος Β' ο Γοτθικός. 

Σύμφωνα με το συναξάρι του Αγίου (Passio Sancti Comiti), τη μόνη γνωστή πηγή για τον βίο του, ο Άγιος Κομίσιος γεννήθηκε στην Κατάνια και ως αγρότης, ζούσε από τα κοπάδια του.

Κατά τη διάρκεια διώξεων εναντίον των χριστιανών, ο νεαρός καταγγέλθηκε και συνελήφθη. Παρουσιάσθηκε στον έπαρχο που τον κάλεσε να αρνηθεί την πίστη του στον Χριστό και να θυσιάσει στους παγανιστικούς θεούς, ο Άγιος όμως απάντησε με ένα βροντερό όχι.

Όταν ο Άγιος αρνήθηκε, ο έπαρχος έδωσε εντολή και τον χτύπησαν με ράβδους σε όλο το σώμα, έπειτα έριξαν βραστό λάδι στο σώμα του και τέλος διέταξε να τον ρίξουν μέσα σε λάκκο με ασβέστη. Αυτά τα μαρτύρια, ωστόσο, όχι μόνο δεν έκαμψαν το φρόνημα του Αγίου Μάρτυρος αλλά ενδυνάμωσαν την πίστη του που υπεβλήθη σε νέα βασανιστήρια.

Τον έριξαν σε καζάνι όπου πρώτα μέσα είχαν λιώσει μόλυβδο, έκαψαν με δάδες το σώμα του και έπειτα τον έριξαν σε ένα πυρακτωμένο καμίνι, όμως ο Άγιος έβγαινε πάντα αλώβητος μετά από θεϊκή παρέμβαση. Τελικά ο έπαρχος, μη μπορώντας να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό έδωσε διαταγή να τον αποκεφαλίσουν. 

Ο Δονάτος, ένας ιερέας που είχε διδάξει στο νεαρό Κομίσιο τη χριστιανική πίστη, παρέλαβε το τίμιο λείψανό του και το έθαψε με τιμές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου