Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Αγία Νύμφη η εν Πανόρμω (Παλέρμο). Ημέρα Μνήμης: 10 Νοεμβρίου.

Αγία Νύμφη η εν Πανόρμω (Παλέρμο). Ημέρα Μνήμης: 10 Νοεμβρίου.


Σύμφωνα με ένα χειρόγραφο που αναφέρεται σε μαρτύρια Αγίων και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, η Αγία Νύμφη ήταν η κόρη του Αυρηλιανού, νομάρχη του Παλέρμο κατά την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, δηλαδή στις αρχές του 4ου αιώνα.

Η παρουσία του επισκόπου του Παλέρμο Αγίου Μαμιλιανού (τιμάται 16 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβίου) και η συνάντησή της μαζί του, ήταν καθοριστική για τη μεταστροφή της Αγίας Νύμφης στον Χριστιανισμό. Βαπτίζεται Χριστιανή από τον Άγιο Μαμιλιανό μαζί με άλλους 20 Χριστιανούς. Ο πατέρας της Αυρηλιανός προσπάθησε με κάθε τρόπο να μεταπείσει την κόρη του να αρνηθεί την χριστιανική πίστη και της ζητάει να θυσιάσει στους παγανιστικούς θεούς. Η Αγία αρνείται, ο πατέρας της οργίζεται και διατάσσει τη φυλάκιση του Αγίου Μαμιλιανού μαζί με άλλους διακόσους χριστιανούς και τους υποβάλλει σε φρικτά βασανιστήρια.

Επειδή κάθε προσπάθειά τους να απαρνηθούν τον Αληθινό Θεό ήταν μάταιη, τους κλείδωσε στη φυλακή, αλλά Άγγελος Κυρίου εμφανίζεται στη φυλακή τους απελευθερώνει και τους οδηγεί στην ακτή, όπου βρήκαν ένα σκάφος έτοιμο να πλεύσει. Κατευθυνόμενοι προς βορρά έφτασαν στο νησί Τζίλιο, όπου έζησαν για ένα διάστημα σαν ερημίτες με πολύ νηστεία και προσευχή.

Η επιθυμία τους να επισκεφθούν τους τάφους των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου για να προσευχηθούν τους οδήγησε στην πόλη της Ρώμης, όπου ο Άγιος Μαμιλιάνος πέθανε λίγο καιρό μετά. Η Αγία Νύμφη τον έθαψε κοντά στη θάλασσα, σε μία περιοχή που ονομάζεται Μπούτσινε. Ένα χρόνο αργότερα, ακριβώς στις 10 Νοεμβρίου του 316, μετά από μια μακρά περίοδο κακουχιών, στερήσεων και πείνας η Αγία Νύμφη αναπαύθυκε εν Κυρίω και θάφτηκε σε μια κρύπτη, επίσης στη Μπούτσινε.

Οι κάτοικοι του τόπου, μετά από μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας, βλέποντας τις σοδς τους να καταστρέφονται προσευχήθηκαν στην Αγία Νύμφη να μεσιτεύσει στο Θεό και να βρέξει. Το πολυπόθητο θαύμα δεν άργησε να συμβεί και οι κάτοικοι του τόπου άρχισαν να τιμούν την Νύμφη ως Αγία.


Το όνομα της Αγία Νύμφης αναφέρεται πολλές φορές μαζί με αυτά των Αγίων Μαρτύρων Μάριου και Μάρθας (τιμώνται στις 19 Ιανουαρίου). Στο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο η Αγία Νύμφη  τιμάται στις 10 Νοεμβρίου μαζί με τους Αγίους Μάρτυρες Τρύφωνα και Ρεσπίκιο που μαρτύρησαν στη Νίκαια.

Τις πρώτες όμως πληροφορίες σχετικά με την Αγία Νύμφη τις αντλούμε από ένα έγγραφο του Επισκόπου Ρώμης Λέοντα Δ’ (847-855/τιμάται 17 Ιουλίου), το οποίο κάνει αναφορά για την παρουσία ναού αφιερωμένου στην Αγία Μάρτυρα Νύμφη, στην πόλη του Πόρτο.

Το 1113 τα ιερά λείψανα της Αγίας τοποθετήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνος, μεταφέρθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Μάρτυρος Χρυσογόνου (τιμάται 22 Δεκεμβρίου) το 1123 και το 1116 στον καθεδρικό ναό της Παλεστρίνα. Μέχρι το 1593 η αγία κάρα της βρισκόταν στο ναό της Παναγίας στη Ρώμη, όπου τοποθετήθηκε εκεί το 1098, από τον επίσκοπο Ρώμης Ουρβανό Β’.

Η τιμή της Αγίας διαδόθηκε στον Νότο όταν στις 5 Σεπτεμβρίου 1593 η ασημένια λειψανοθήκη που περιείχε την τιμία κάρα της Αγίας έφθασε στο Παλέρμο, την πατρίδα της Αγίας Νύμφης. Το ιερό λείψανο παραδόθηκε πανηγυρικά από τη Γερουσία της πόλης και τοποθετήθηκε κάτω από τον βωμό του καθεδρικού ναού του Παλέρμο. Η μετακομιδή των ιερών λειψάνων της Αγίας από το ναό της Παναγίας στη γενέτειρά της ήταν δυνατή χάρη στην ενεργό διαμεσολάβηση της κοντέσας του Ολιβάρες.

Σύμφωνα με μία άλλη παράδοση, όταν οι Γότθοι εισέβαλαν στη Σικελία, η Αγία Νύμφη έφυγε από το Παλέρμο στην ιταλική ηπειρωτική χώρα και πέθανε τον έκτο αιώνα στη Σαβόνα. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο Αγίες αυτού του ονόματος.

Στο Παλέρμο, η Αγία Νύμφη τιμάται ως πολιούχος της πόλης μαζί με τέσσερις άλλες Αγίες, την Αγία Ροσαλία εν Πανόρμω (τιμάται 4 Σεπτεμβρίου), την Αγία Αγάθη (τιμάται 5 Φεβρουαρίου), την Αγία Ολίβια (τιμάται 10 Ιουνίου) και την Αγία Χριστίνα (τιμάται 24 Ιουλίου). Από το Παλέρμο η τιμή της Αγίας εξαπλώθηκε σε όλη τη Σικελία, τόσο πολύ ώστε μια πόλη στην επαρχία Τράπανι ένα χωριό φέρει το όνομά της.

Η μετακομιδή του ιερού της λειψάνου γιορτάζεται στο Παλέρμο στις 19 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου