Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Άγιοι Αρχάγγελοι Σελαφιήλ, Ιελουδιήλ, Βαραχιήλ και Ιερεμιήλ. Ημέρα Μνήμης: 8 Νοεμβρίου.

Άγιοι Αρχάγγελοι Σελαφιήλ, Ιελουδιήλ, Βαραχιήλ και Ιερεμιήλ. Ημέρα Μνήμης: 8 Νοεμβρίου.


Εκτός από τα "Εννέα Τάγματα" των Αγγέλων, μας παραδίδονται από τα αρχαία χρόνια και κάποια προσωπικά ονόματα αγγέλων, ή έστω ονόματα που έχουν δώσει σε ανθρώπινη γλώσσα. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία γενικά γνωρίζουμε ως Αρχαγγέλους τους Μιχαήλ και Γαβριήλ και τους Ραφαήλ και Ουριήλ (ο τελευταίος εμφανίζεται και σε όραμα του Αγίου Νήφωνα για τη Δευτέρα Παρουσία, τιμάται 23 Δεκεμβρίου). Ιδιαίτερα στη Ρωσική Ορθοδοξία αναγνωρίζονται κι άλλοι Αρχάγγελοι. Επίσης στον Συναξαριστή του Καθηγητού Γεωργίου Ε. Πιπεράκη αναφέρονται οι παραπάνω Αρχάγγελοι μαζί με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ και Ουριήλ. http://www.worldsaints.org/αρχική-σελίδα/μηναίον/νοέμβριος/8-νοεμβριου/
Αρχάγγελος Σελαφιήλ.

Σελαφιήλ σημαίνει "μεσίτης του Θεού" και θεωρείται ο αρμόδιος για την άνοδο των ανθρώπινων προσευχών στον ουρανό. Απεικονίζεται με το πρόσωπο και τα μάτια του συνεσταλμένα, κρατώντας τα χέρια του στο στήθος σε στάση προσευχής.

Αρχάγγελος Ιελουδιήλ.

Ιελουδιήλ σημαίνει "δοξάζοντας το Θεό". Θεωρείται ο άγγελος που σχετίζεται με την εντιμότητα και το ήθος των επίγειων βασιλέων και αρχόντων. Απεικονίζεται να φέρει ένα χρυσό στέμμα στο δεξί του χέρι και ένα τριπλό μαστίγιο στο αριστερό.

Αρχάγγελος Βαραχιήλ.

Βαραχιήλ σημαίνει «Ευλογία του Θεού». Απεικονίζεται να κρατάει ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι, μπροστά στο στήθος του.

Αρχάγγελος Ιερεμιήλ.

Ιερεμιήλ σημαίνει "ανάταση του Θεού". Θεωρείται ο εμπνευστής και αφυπνιστής της έγερσης ενός ανθρώπου προς τον Θεό. Απεικονίζεται να κρατάει μία ζυγαριά.


Οι απεικονίσεις αυτές ίσως σκανδαλίσουν κάποιους ορθόδοξους χριστιανούς, αλλά παρακαλώ να μην είμαστε βιαστικοί στο να σκανδαλιζόμαστε. Φυσικά κυκλοφορούν πολλές πλάνες για τους Αγγέλους, δεδομένου ότι όλες οι "εμπειρίες αγγέλων" δεν είναι οπωσδήποτε εμπειρίες φωτεινών Αγγέλων. Το ότι τα παραπάνω ορθόδοξα στοιχεία είναι άγνωστα στην ελληνική παράδοση δεν σημαίνει ότι είναι απορριπτέα, αιρετικά ή ψευδή...

Άγιοι Αγγελοι, σας παρακαλούμε, πρεσβεύστε στο Θεό για μας και για όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου