Αγία Αρτελλαΐς η Παρθένος η Κωνσταντινοπολίτισσα, η εν Μπενεβέντω της Κάτω Ιταλίας εν ειρήνη τελειωθήσα. Ημέρα Μνήμης: 3 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που σώζονται από αρχαίους κώδικες, η Αγία Αρτελλαΐς ήταν η κόρη του ανθύπατου Λούκιου και της Αγίας Ανθούσας. Αφού άκουσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό να μιλά για την ομορφιά της, θέλησε να την δώσει νύφη σε κάποιον αξιωματικό της βασιλικής αυλής, αλλά η Αγία Αρτελλαΐς είχε πάρει όρκο παρθενίας, οπότε η μητέρα της την ανέθεσε σε τρεις υπηρέτες με την υποχρέωση να την μεταφέρουν στην Ιταλία κοντά στον θείο της, τον πατρίκιο Ναρσή.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η νεαρή παρθένος έπεσε στα χέρια πειρατών, ενώ οι δούλοι της, αφού κατάφεραν να διαφύγουν, πήγαν στην εκκλησία της Αγίας Μάρτυρος Ευλαλίας για να προσευχηθούν και να ζητήσουν την απελευθέρωση της Αγίας. Οι απαγωγείς θεώρησαν σκόπιμο να πουλήσουν την Αγία παρθένο σα σκλάβα, αλλά οι απαγωγείς θαυματουργικά έπεσαν νεκροί και Άγγελος Κυρίου απελευθέρωσε την Αγία και την οδήγησε πίσω στους υπηρέτες της.
Η Αγία Αρτελλαΐς μαζί με τους τρεις υπηρέτες της θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στο Θεό για την απελευθέρωσή της, κατευθύνθηκε στην Σιπιούς (σημερινό Σιπόντο) στην επαρχία της Απούλια για να προσφέρει ένα τάμα στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Όρος Γκαργκάνο.
Ο θείος της πατρίκιος Ναρσής, έχοντας πληροφορηθεί από θείο όραμα την άφιξη της ανηψιάς του, την πήγε στο Μπενεβέντο, όπου πρόσφερε ένα πλούσιο δώρο στην εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της η Αγία Αρτελλαΐς κουβαλούσε μία πολύτιμη εικόνα της Παναγίας την οποία και αφιέρωσε στον ναό της Παναγίας. Εκεί εγκαταστάθηκε και έζησε με προσευχή, νηστεία και πολύ άσκηση επιτελώντας πολλά θαύματα.
Ασθένησε από πυρετό και μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Λουκά στην Πόρτα Ρουφίνα στο Μπενεβέντο, όπου, αφού παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και έλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο στις 3 Μαρτίου, 567 μ.Χ.
Τα ιερά της λείψανα φυλάσσοταν στον ιερό ναό του Αγίου Λουκά και αργότερα μεταφέρθηκαν στην Καθεδρικό ναό του Μπενεβέντο.
Σημείωση: Η μοναδική εικόνα της Αγίας σώζεται από ένα αρχαίο έγγραφο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου