Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Άγιος Γουσταύος της Μπουρζ Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 7 Οκτωβρίου.

Άγιος Γουσταύος της Μπουρζ Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 7 Οκτωβρίου.


Πληροφορίες για την ζωή του Αγίου αντλούμε από τον Άγιο Γρηγόριο Τουρώνης (τιμάται 17 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με αυτές ο Άγιος Γουσταύος, γνωστός και ως Αύγουστος, έζησε τον 6ο αιώνα και ήταν ιερέας στο Μπερί της Γαλλίας.

Χρόνια βασανιζόταν από μια ασθένεια η οποία του είχε προκαλέσει αναπηρία στα χέρια και στα πόδια καθιστώντας τον ανίκανο να περπατήσει. Ανάρρωσε θαυματουργικά με την μεσολάβηση του Αγίου Μαρτίνου Τουρώνης (τιμάται 12 Νοεμβρίου).

Μετά την ανάρρωσή του συγκέντρωσε λίγους μοναχούς και με χρήματα που είχε μαζέψει από διάφορες ελεημοσύνες έχτισε ένα μοναστήρι στην Μπριβ αφιερωμένο στον Άγιο Μαρτίνο. Σύμφωνα με άλλλες πληροφορίες ο Άγιος πρώτα έχτισε το μοναστήρι, αφιερωμένο στον Άγιο Μαρτίνο και εξαιτίας αυτής της ευσεβής του πράξης, ο Άγιος Μαρτίνος αποκατέστησε την υγεία του θαυματουργικά. 

Αργότερα ο επίσκοπος τον διόρισε ηγούμενο στην Βασιλική του Αγίου Μάρτυρος Συμφοριανού του Ωτέν (τιμάται 22 Αυγούστου). Ωστόσο ο Άγιος δεν εγκατέλειψε τους πρώτους μοναχούς του και διοίκησε και τα 2 μοναστήρια ταυτόχρονα.

Ο Άγιος πέρασε όλη του τη ζωή με αυστηρή νηστεία και πολύ προσευχή. Κοιμήθηκε οσιακά το 560.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου