Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Άγιος Δαβίδ του Μούνκτορπ της Σουηδίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.

Άγιος Δαβίδ του Μούνκτορπ της Σουηδίας, Απόστολος του Βέστμανλαντ. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.


Ο Άγιος Δαβίδ ήταν αγγλοσαξονικής καταγωγής, μαθητής του Αγίου Ζιγεφρείδου της Βιέξε/Växjö (τιμάται 15 Φεβρουαρίου) και έζησε τον 11ο αιώνα.

Στάλθηκε ως ιεραπόστολος στη Σουηδία από τον Άγιο Ζιγεφρείδο μαζί με τον Άγιο Μπότβιντ (τιμάται 28 Ιουλίου) και τον Άγιο Εσκίλ (τιμάται 12 Ιουνίου).

Οι Άγιοι ιεραπόστολοι Δαβίδ, Μπότβιντ και Εσκίκ κήρυξαν πρωτίστως στο Σέντερμανλαντ (Södermanland) και στο Βέστμανλαντ (Västmanland), στην περιοχή της λίμνης Μέλαρεν (Mälaren).

Ο Άγιος Δαβίδ συνδέεται με το Μούνκτορπ (Munktorp), ένα χωριό που βρίσκεται στο δήμο Κέπινγκ (Köping), στην κομητεία Βέστμανλαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε από την εκκλησία Μούνκτορπ (Munktorps kyrka). Οι αρχικές δομές της εκκλησίας είναι γνωστές ως η Εκκλησία του Αγίου Δαβίδ (Davidskyrkan). Η εκκλησία Munktorp βρίσκεται στη Μητρόπολη Βεστερός (Västerås), βορειοανατολικά του Κέπινγκ.

Η Πηγή του Αγίου Δαβίδ

Ο Άγιος Δαβίδ είναι γνωστός ως ο Απόστολος της Επαρχίας Βέστμανλαντ. Υπάρχουν δύο παραδόσεις σχετικά με την κοίμηση του Αγίου, η μία θέλει τον Άγιο Δαβίδ να έχει μαρτυρήσει, η άλλη παράδοση αναφέρει ότι κοιμήθηκε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία. Μετά το θάνατό του, θάφτηκε στην Εκκλησία του Μούνκτορπ.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοψη της Βεστερός, ο Άγιος Δαβίδ ήρθε να ευαγγελίσει τη Σουηδία μόλις έμαθε για το μαρτύριο των τριών ανηψιών του Αγίου Ζιγεφρείδου Ούναμαν, Σούναμαν και Γουΐναμαν (τιμώνται 15 Φεβρουαρίου).

Αναφέρει επίσης ότι ο Άγιος Δαβίδ περιπλανήθηκε ανάμεσα σε χωριά και πόλεις, κηρύττοντας το λόγο του Θεού και βαπτίζοντας τους κατηχούμενους, τα βράδια ξαγρυπνούσε με  προσευχές, και παρακαλούσε τον Θεό με δάκρυα για την προστασία του ίδιου και των πνευματικών του παιδιών. Ταξίδεψε από τη Βρετανία στη χώρα των Σουηδών και έφερε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στη χριστιανική πίστη.

Πολλά θαύματα αποδίδονται στον Άγιο Δαβίδ: έσβησε μία μεγάλη πυρκαγιά με τις προσευχές του, θεράπευσε έναν ασθενή που βασανιζόταν από παράνοια, έσωσε ένα παιδί που έπεσε μέσα σε πηγάδι και άλλα πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου