Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιοι Νεομάρτυρες Γιούρι Νοβίτσκι και Ιβάν Κοβσάροφ. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.

Άγιοι Νεομάρτυρες Γιούρι Νοβίτσκι και Ιβάν Κοβσάροφ. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.


Υπάρχει μια καταπληκτική εικόνα στον Ναυτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κρονστάνδη. Κοιτάξτε την. Κάποιοι με πολιτικά ρούχα... Μπουφάν, γραβάτες... και φωτοστέφανα; Ποιοι είναι αυτοί; Τι έκαναν;

Αυτοί είναι οι Άγιοι Νεομάρτυρες, ο δικηγόρος Ivan Kovsharov και ο καθηγητής νομικής Yuri Novitsky. Ο τρόπος του σταυρού τους ταιριάζει στον τύπο του Ευαγγελίου: «Μεγαλύτερη αγάπη δεν έχει κανένας από αυτόν που δίνει τη ζωή του για τον φίλο του».

Και οι δύο δικηγόροι εκτελέστηκαν ως αποτέλεσμα της δίκης της Πετρούπολης το καλοκαίρι του 1922. Μαζί τους πυροβολήθηκαν ο Μητροπολίτης Βενιαμίν και ο Αρχιμανδρίτης Σέργιος. Γιατι;

Ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομερή ξηρασία και οι αυστηρές πολιτικές ιδιοποίησης πλεονασμάτων άφησαν τους αγρότες σε πολλές περιοχές της Ρωσίας χωρίς ψωμί. Μέχρι το καλοκαίρι του 1921, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούσαν στη Σοβιετική Ρωσία. Άρχισε ο μαζικός θάνατος ανθρώπων.

Παρά την αυξανόμενη καταστροφή, οι αρχές απαγόρευσαν στην εκκλησία να συμμετάσχει στην ανακούφιση της πείνας και περιόρισαν κατηγορηματικά τις πρωτοβουλίες της. (Μόνο στα τέλη του 1921 επετράπη να ξεκινήσουν φιλανθρωπικές συλλογές, μετά τις οποίες η Ορθόδοξη Εκκλησία δώρισε 9 εκατομμύρια ρούβλια για τους αγρότες της περιοχής του Βόλγα, χωρίς να υπολογίζονται τρόφιμα και υλικά αγαθά.)

Ωστόσο, για τη σοβιετική κυβέρνηση, ο αγώνας ενάντια η πείνα ήταν ένας βολικός λόγος για να πολεμήσουμε την εκκλησία. Τον Φεβρουάριο του 1922, εξέδωσε διάταγμα για την πλήρη κατάσχεση των εκκλησιαστικών τιμαλφών υπέρ των πεινασμένων ανθρώπων της περιοχής του Βόλγα.

Απαντώντας ο Πατριάρχης έστειλε μήνυμα στις μητροπόλεις για αδυναμία βίαιης κατάσχεσης λειτουργικών σκευών. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτό, η εκστρατεία κατάσχεσης αντιμετώπισε αντίσταση από πιστούς. Μόλις εμφανίστηκε επιτροπή κατάσχεσης σε πόλεις και χωριά, αμέσως σήμανε ο κώδωνας του κινδύνου, συγκεντρώθηκε αμέσως κόσμος και έδιωξε τις αρχές.


Τα πιο διάσημα ήταν τα γεγονότα στην πόλη Shuya, στην επαρχία Ivanovo-Voznesensk, όπου στις 15 Μαρτίου 1922, αρκετές χιλιάδες πιστοί που συγκεντρώθηκαν στην Εκκλησία της Ανάστασης Shuya προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάληψη και μάλιστα αφόπλισαν μερικούς από τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού. Άνοιξαν πυρ με πολυβόλα εναντίον του λαού, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 1922, υπήρξαν περισσότερες από χίλιες συγκρούσεις μεταξύ πιστών και εκπροσώπων της GPU και στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού. Στον απόηχο αυτών των γεγονότων, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες δίκες και χιλιάδες κληρικοί και λαϊκοί βρέθηκαν στο εδώλιο. Υπήρξαν περιπτώσεις θανατικής ποινής.

Ογδόντα έξι άτομα έπεσαν κάτω από το παγοδρόμιο της Δίκης της Πετρούπολης, αλλά οι κύριοι κατηγορούμενοι ήταν οι επίσκοποι και οι βοηθοί τους, οι δικηγόροι Κοβσάροφ και Νοβίτσκι. Και οι δύο γνώριζαν τον καταστροφικό χαρακτήρα της επιλογής τους, αλλά έμειναν πιστοί στο καθήκον τους μέχρι το τέλος.

«Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το θάνατο χωρίς μουρμούρα, ζητώ μόνο να περιοριστούν σε αυτό και να γλιτώσουν τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Αν και μετά από μένα θα μείνει μόνο ένα δεκατετράχρονο κορίτσι…», αυτά ήταν τα λόγια του καθηγητή Novitsky, του οποίου η κόρη έμεινε ορφανή μετά την εκτέλεση του πατέρα της, στην τελευταία ακρόαση.

Επιπλέον, ο καθηγητής Novitsky προσπάθησε να αναλάβει μέρος της ευθύνης που χρεώθηκε στον πρύτανη του καθεδρικού ναού του Καζάν, πρύτανη του Θεολογικού Ινστιτούτου N.K Chukov, για χάρη των μικρών του παιδιών.

Ο δικηγόρος Ivan Kovsharov, ο μόνος από τους δικηγόρους που αγιοποιήθηκε, δεν ομολόγησε την ενοχή του στο τέλος της δίκης. Από το 1912, υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος στη Λαύρα Alexander Nevsky και μετά την επανάσταση απέτρεψε ενεργά το κλείσιμο των εκκλησιών στην ενορία της Πετρούπολης, γι' αυτό και ήρθε στην προσοχή της GPU. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για κατάσχεση εκκλησιαστικών τιμαλφών, συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έτσι καταδικάστηκε και τουφεκίστηκε. Κατά ειρωνικό τρόπο, πριν την επανάσταση, υπερασπίστηκε αυτούς που τον καταδίκασαν σε θάνατο το 1922.

Στις 27 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε πανηγυρική τελετή για τη δωρεά της εικόνας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Κρονστάνδης.

Η 13η Αυγούστου είναι η ημέρα μνήμης των Αγίων Νεομαρτύρων Γιούρι Νοβίτσκι και Ιβάν Κοβσάροφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου