Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Άγιος Στένφιν (Stenfinn) ο Ιεραπόστολος, Επίσκοπος Χέλσινγκλαντ Σουηδίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.

Άγιος Στένφιν (Stenfinn) ο Ιεραπόστολος, Επίσκοπος Χέλσινγκλαντ Σουηδίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.


Ο Άγιος Στένφιν (Stenfinn, Staffan, Stefan, Λατινικά Stephanus), ήταν ιεραπόστολος στο Χέλσινγκλαντ (Hälsingland). Πριν από αυτό εργάστηκε στην Ουψάλα και τη Σικτούνα.

Σύμφωνα με τον Αδάμ της Βρέμης (κορυφαίος Γερμανός χρονικογράφος της Μεσαιωνικής εποχής, γνωστός για το περίφημο έργο του "Πράξεις των επισκόπων της εκκλησίας του Αμβούργου"), το πραγματικό του όνομα ήταν Στένφιν αλλά του δόθηκε το όνομα Συμεών από τον αρχιεπίσκοπο της Βρέμης - Αμβούργο Αδαλβέρτο (Adalbert).

Όταν ο Αδαλβέρτος χειροτόνησε έξι επισκόπους προκειμένου να τους στείλει σε ιεραποστολή στην Σουηδία, ένας από αυτούς ήταν ο Άγιος Στένφιν. Ο Αδάμ της Βρέμης αναφέρει ότι "στα σύνορα μεταξύ της γης των Σουηδών και των Νορβηγών ζουν οι Φινλανδοί, οι οποίοι λέγεται ότι τρέχουν πιο γρήγορα από τα άγρια ​​ζώα. Η μεγαλύτερη κοινότητά τους είναι το Hälsingland". Ο Άγιος Στένφιν στάλθηκε τώρα εδώ ως ο πρώτος επίσκοπος για να εκχριστιανίσει το λαό και μέσω του κηρύγματος του έκανε πολλούς να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος ιεραπόστολος κατέστρεψε ναούς και εικόνες ειδώλων αλλά αναγκάστηκε να φύγει από τους οργισμένους ειδωλολάτρες. Ωστόσο, αυτοί τον πρόλαβαν και τον λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου στο δάσος του Ödmården κοντά στο Tynnebroå . Η παράδοση ορίζει την τοποθεσία ως Kapellsten στην ενορία Skogs, όπου υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος ογκόλιθος ο οποίος χρησίμευε ως βωμός για ειδωλολατρικές θυσίες.

Ο μάρτυρας θάφτηκε στη σημερινή εκκλησία Norrala και ένα μικρό ξύλινο παρεκκλήσι χτίστηκε πάνω από τον τάφο του.

Το όνομα Stenfi είναι πιθανώς το όνομα Steinfinnr (Stenfinn) που βρέθηκε στα ισλανδικά, νορβηγικά και αρχαία σουηδικά κείμενα με παραλλαγές όπως Steinfidr, Stenfin και παρόμοια υποδηλώνει μια σκανδιναβική επιρροή, μοιάζει πολύ με το όνομα Stefan.

Η σουηδική εκδοχή του Saint Staffan πιθανότατα αναφέρεται στον Stenfinn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου