Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Αγία Οντίλ της Αλσατίας. Ημέρα Μνήμης: 13 Δεκεμβρίου.

Αγία Οντίλ της Αλσατίας. Ημέρα Μνήμης: 13 Δεκεμβρίου.


Η Αγία Οντίλ (γνωστή και ως Οντιλία και Οττιλία) γεννήθηκε το έτος 662 και ήταν κόρη του Αδάλριχου, Δούκα της Αλσατίας. Σύμφωνα με ένα έγγραφο του 9ου αιώνα «Βίος της  Οντιλίας», γεννήθηκε τυφλή. Ο πατέρας της δεν την ήθελε επειδή ήταν κορίτσι και ανάπηρη, οπότε η μητέρα της Bethswinda την έστειλς στην Πάλμα (ίσως το σημερινό Μπωμ-λε-Νταμ/Baume-les-Dames στη Βουργουνδία ), όπου μεγάλωσε σε μια οικογένεια αγροτών.

Μία παράδοση του δεκάτου αιώνα αναφέρει ότι όταν ήταν δώδεκα, η Αγία μεταφέρθηκε σε ένα κοντινό μοναστήρι. Εκεί, ο επίσκοπος Έρχαρντ του Ρέγκενσμπουργκ/Erhard of Regensburg (τιμάται 8 Ιανουαρίου) οδηγήθηκε, όπως λέγεται, από Άγγελο Κυρίου στην Πάλμα όπου τη βάφτισε. Ως εκ θαύματος η Αγία ανέκτησε την όρασή της. Ο μικρότερος αδερφός της Χιούζ/Hughes την έφερε ξανά στο σπίτι, γεγονός που εξόργισε τόσο τον πατέρα του, ο οποίος πάνω στον καβγά σκότωσε κατά λάθος τον γιο του. Η Αγία Οντίλ τον ανάστησε με την προσευχή της και έφυγε ξανά από το σπίτι.

Έφυγε διασχίζοντας τον Ρήνο και κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο σε ένα από τα δύο μέρη (ανάλογα με την πηγή: στην κοιλάδα Μούσμπαχ/Musbach κοντά στο Φράιμπουργκ, Γερμανία, ή στο Άρλεσχάιμ/Arlesheim κοντά στη Βασιλεία, στην Ελβετία). Λέγεται ότι ο χείλος του γκρεμού άνοιξε για να σωθεί από τον πατέρα της που την καταδίωκε. Όταν προσπάθησε να την ακολουθήσει, τραυματίστηκε από πτώση βράχων και τα παράτησε.

Όταν ο πατέρας της αρρώστησε, η Αγία Όντιλ επέστρεψε για να τον φροντίσει. Τελικά σταμάτησε να αντιστέκεται στην κόρη του και ίδρυσε τη μοναστική κοινότητα στο σημερινό Μον Σεν Οντίλ/Mont Saint Odile γι 'αυτήν.  Στο μιναστήρι η Αγία Οντίλ έγινε ηγουμένη και εκεί αργότερα θάφτηκε ο πατέρας της.

Μερικά χρόνια αργότερα ύστερα από όραμα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, της υπέδειξε την τοποθεσία όπου η Αγία ίδρυσε και δεύτερο μοναστήρι στην περιοχή Νίντερμούνστερ/Niedermünster στους πρόποδες του βουνού Σεν Οντίλ συμπεριλαμβανομένου και ενός νοσοκομείου. Το μοναστήρι και το νοσοκομείο κάηκαν το 1542, αλλά αώζεται ακόμα ένα πηγάδι που εξακολουθεί να θεραπεύει οφθαλμικές ασθένειες.


Η Αγία Οντίλ κοιμήθηκε οσιακά περίπου το 720 στο μοναστήρι του Νίντερμούνστερ. Με τις επίμονες προσευχές των αδελφών της μονής επέστρεψε στη ζωή, αλλά αφού τους περιέγραψε τις ομορφιές της μετά θάνατον ζωής, κοινώνησε και κοιμήθηκε ξανά.

Η Αγία Οντίλ είναι η πολιούχος Αγία της Αλσατίας και προστάτιδα όσων πάσχουν από παθήσεις των οφθαλμών και των αφτιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου