Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Οσία Ευφροσύνη η Νέα η εν Κωνσταντινουπόλει. Ημέρα Μνήμης: 8 Νοεμβρίου.

Οσία Ευφροσύνη η Νέα η εν Κωνσταντινουπόλει. Ημέρα Μνήμης: 8 Νοεμβρίου.


Η Οσία Ευφροσύνη η Νέα γεννήθηκε στην Πελοπόννησο, από πλούσιους και ένδοξους γονείς, (ο πατέρας της ήταν στρατηγός της Πελοποννήσου), μετά από χρόνια ατεκνίας. Μαζί με την οικογένειά της εγκαταστάθηκαν στην Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας. Απογαλακτίστηκε στην ηλικία των τριών ετών και ύστερα από λίγα χρόνια αφιερώθηκε από τους γονείς της σε κάποιο γυναικείο μοναστήρι της Καλαβρίας, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό, όταν προσευχήθηκαν σε Αυτόν για να αποκτήσουν παιδί. Εκεί η Οσία Ευφροσύνη γνώρισε τον μοναχικό βίο, μορφώθηκε και έδειξε από νέα τη μεγάλη της αγάπη για το Θεό. Οι γονείς της συνειδητοποιώντας το γεγονός αποφάσισαν να τη στείλουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μπορούσε να αποσυρθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της πρωτεύουσας. Την προετοίμασαν για το ταξίδι και, αφού της έδωσαν ικανή ποσότητα χρυσών και αργυρών νομισμάτων, την έστειλαν στην οικογένεια του πατρικού θείου της, Αγέλαστου.

Έτσι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμεινε στο σπίτι του θείου της, έως ότου εκείνος βλέποντας πως η ανηψιά του είχε φθάσει σε ηλικία γάμου, αποφάσισε να την παντρέψει. Μόλις όμως νύχτωσε, η Οσία Ευφροσύνη, χωρίς να υπολογίσει ούτε την περιουσία που άφηνε ούτε το όνομα της οικογενείας και την καλή καταγωγή της, άλλαξε αμφίεση, έφυγε χωρίς να την αντιληφθεί κανείς και κρύφτηκε στο εγκαταλελειμμένο σπιτάκι του μυλωνά  που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του θείου της. Η αγωνία του θείου της ήταν μεγάλη καθώς και οι προσπάθεις που κατέβαλε για να την εντοπίσει και να την επαναφέρει στο σπίτι. Έστειλε όλους τους οικείους του (δούλους αλλά και φίλους) να ψάξουν παντού. Αφού έψαξαν μάταια όλα τα πιθανά μέρη στα οποία μπορούσε να είχε καταφύγει η Οσία Ευφροσύνη, ο θείος της βρισκόταν σε απόγνωση καθώς δεν ήξερε πως να απολογηθεί στους γονείς της. Η αγωνία του Αγέλαστου ήταν πραγματικά μεγάλη, γιατί δεν στάθηκε άξιος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ως κηδεμόνας της νεαρής Ευφροσύνης.

Η Οσία παρέμεινε εκεί τρεις ολόκληρους μήνες χωρίς να την ανακαλύψει κανείς. Μετά το διάστημα αυτό των τριών μηνών, ένα βράδυ ο μυλωνάς είδε στον ύπνο του μία οπτασία, που του υποδείκνυε να αναζητήσει την Οσία Ευφροσύνη. Το ίδιο επαναλήφθηκε και την επόμενη νύχτα, οπότε ο μυλωνάς ξύπνησε τη γυναίκα του και της διηγήθηκε το όνειρο. Συζήτησε μαζί της και της μετέφερε την ανησυχία του. Για τρίτο βράδυ η οπτασία επαναλήφθηκε στον ύπνο του και τότε πάλι έντρομος ο μυλωνάς απευθύνθηκε στη γυναίκα του. Εκείνη προσπάθησε να ηρεμήσει τον σύζυγό της και τον καθησύχασε υπενθυμίζοντάς του τι είχε κάνει για εκείνον. Την προηγούμενη μέρα, η σύζυγος του μυλωνά έχοντας στο νου της όλα όσα της είχε πεί ο άνδρας της, περιηγήθηκε στο γύρω χώρο και ανακάλυψε την καλύβα, όπου είχε καταφύγει η Οσία Ευφροσύνη. Μέσα στη νύχτα ο μυλωνάς σηκώθηκε και έτρεξε προς το μέρος που βρισκόταν η καλύβα. Η γυναίκα του τον ακολούθησε και μαζί έφτασαν στην κρυψώνα της Αγίας.

Η Οσία Ευφροσύνη αντιλαμβανόμενη οτι την ανακάλυψαν, φεύγει κρυφά από την καλύβα του μυλωνά, στην οποία είχε καταφύγει για να αποφύγει το γάμο της, και φτάνει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και επιβιβάζεται σε πλοίο με προορισμό το Άνάπλουν. Μόλις το καράβι πλησίασε τον όρμο και επρόκειτο να αράξει, μόνο τότε η νεαρή κοπέλα, "Τήν γυναικείαν πρός ἀνδρώαν μεταμφιασαμένη στολήν καί ἀντί Εὐφροσύνης τήν Ἰωάννου κλήσιν μετακληθείσα", άρχισε την περιήγηση της στα μοναστήρια της περιοχής.

Επί τριάντα χρόνια ασκήθηκε σε μονή και σε σπήλαιο της Μικράς Ασίας, κοντά σε έναν ερημίτη γέροντα, Μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρόνου, περί το 903 μ.Χ. επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου χωρίς να επικοινωνήσει με την οικογένειά της η οποία την αναζητούσε όλο αυτό το διάστημα, εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (το σημερινό Μπαλουκλί). Εκεί συναντήθημε με τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ', ο οποίος έμαθε για την ασκητική της ζωή και θέλησε να τη γνωρίσει ώστε να της ζητήσει να πεοσευχηθεί στο Θεό να τον συγχωρέσει για το αμάρτημα της τετραγαμίας που σκανδάλισε όλη την Εκκλησία. Η Οσία εκτιμώντας την ειλικρινή του μετάνοια, προέβλεψε την γέννηση του γιού και διαδόχου του και στη συνέχεια έγινε πόλος έλξης της Αυγούστας Ζωής αλλά και πολλών άλλων, που στο μεταξύ είχαν πληροφορηθεί τα θεία χαρίσματά της.

Αποζητώντας ξανά την απομόνωση έστειλε τον ευνούχο Νικόλαο, που είχε στην υπηρεσία της, να βρει τον κατάλληλο τόπο όπου θα μπορούσε να αποσυρθεί. Εκείνος βρήκε μια εγκαταλελημμένη τρώγλη κάτω από το δάπεδο του ναού της Αγίας Τριάδος, όπου εγκαταστάθηκε η Οσία και όπου γύρω της μαζεύτηκαν αρκετές μοναχές. Εκεί δέχθηκε και την επίσκεψη του αυτοκράτορα Ρωμανού Α' του Λεκαπηνού. Εκοιμήθη σε ηλικία 69 ετών στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης, όπου είχε καταφύγει λόγω μιας επιδρομής των Σκυθών, την 8η Νοεμβρίου. Τον βίο της συνέγραψε ο Νικηφόρος Κάλλιστος Ξανθόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου