Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Άγιος Ιερομάρτυς Βοδβίδιος (Botvid/Μπότβιντ) εν Σέντερμανλαντ της Σουηδίας. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιουλίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Βοδβίδιος (Botvid/Μπότβιντ) εν Σέντερμανλαντ της Σουηδίας. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιουλίου.


Ο Άγιος Βοδβίδιος είναι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός ιεραπόστολος της Σουηδία κατά τον 11ο αιώνα και μαθητής του Αγίου Ζιγεφρείδου της Βέξιε (Växjö) (τιμάται 15 Φεβρουαρίου).

Ο Άγιος Βοδβίδιος γεννήθηκε στο Σέντερμανλαντ (Södermanland) της Σουηδίας στην πόλη Μποτκίρκα (Botkyrka) από οικογένεια ειδωλολατρών. Σε ένα εμπορικό ταξίδι στην Αγγλία ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό, ασπάσθηκε την χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε.

Εστάλη οπίσω ως ιεραπόστολος στη Σουηδία από τον Άγιο Ζιγεφρείδο μαζί με τον Άγιο Δαϋιδ (τιμάται 25 Ιουνίου) και τον Άγιο Εσκίλ (τιμάται 12 Ιουνίου). Οι Άγιοι ιεραπόστολοι κήρυξαν πρωτίστως στο Σέντερμανλαντ (Södermanland) και το Βέστμανλαντ (Västmanland), στην περιοχή της λίμνης Μέλαρεν (Mälaren).

Η λάρνακα του Αγίου Ιερομάρτυρος Βοδβιδίου

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Βοδβίδιος σκοτώθηκε με τσεκούρι στη νήσο Ρόγκε (Rågö) από έναν σκλάβο τον οποίο είχε αγοράσει προκειμένου να τον ελευθερώσει. Ο σκλάβος καταγόταν από τους Βένδες και ο Άγιος τον είχε κατηχήσει στην χριστιανική πίστη με σκοπό να τον στείλει ως ιεραπόστολο στη χώρα του για να κηρύξει το Ευαγγέλιο.

Ο Άγιος Βοδβίδιος ενταφιάσθηκε στην Εκκλησία του Σάλεμ (Salems kyrka).

Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα του Αγίου Βοδβιφίου συνδέεται με την πηγή του Αγίου Βοδβιδίου (Sankt Botvids källa) η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της λίμνης Βορνχέν (Bornsjöns) στο Δήμο Σάλεμ (Salems kommun) στην κομητεία της Στοκχόλμης.

Η Πηγή του Αγίου Βοδβιδίου

Όταν έγινε ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου, τα ιερά λείψανα του Αγίου Βοδβιδίου μεταφέρθηκαν στην εκκλησία στο σημερινό Μποτκίρκα. Όταν η λάρνακα που περιείχε τα άγια λείψανά του τοποθετήθηκε προσωρινά πλησίον της λίμνης Βορνχέν αμέσως μια πηγή ανέβλυσε θαυματουργικά και συνεχίζει να αναβλύζει με καθαρό νερό μέχρι σήμερα.

Ο Άγιος απεικονίζεται να κρατά ένα τσεκούρι σύμβολο του μαρτυρίου του και ένα ψάρι σε ανάμνηση ενός θαύματος, όταν με την προσευχή του κατάφερε να βγάλει μία μεγάλη ψαριά από ένα σημείο της θάλασσας στο οποίο δεν υπήρχαν ψάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου