Έχετε αναρωτηθεί γιατί πολλές φορές έρχονται στο φως καινούργιοι Άγιοι, ακούμε για νέα θαύματα, ανακαλύπτονται οστά, εικόνες, εκκλησάκια, βασικά ερείπια, από προσκυνητάρια και τόπους όπου οι πιστοί είχαν δημιουργήσει για να τιμούν και να προσεύχονται τους Αγίους;
Πολλές φορές και πόσες φορές, δεν έχουμε ακούσει για Αγίους που παρουσιάστηκαν με τον οποιοδήποτε τρόπο σε πιστούς, είτε σαν όραμα, είτε σαν θαύμα σε κάποια ασθένεια, είτε σαν παρουσία, και έφεραν όχι μόνο λύσεις και χαρά, όχι μόνο προστασία και ασφάλεια αλλά αποκάλυψαν και που είναι οι εικόνες τους ή/και τα Άγια Λείψανα Τους. Πολλές φορές και μυροφόρα.
Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες ήδη στην ιστορία ή και στην σύγχρονη εποχή, στις μέρες μας, όπως η Αγία Μαρίνα της Άνδρου που οραμάτισε τον Γέροντα Κυπριανό και του παρουσιάστηκε υποδεικνύοντας του που ήταν η εικόνα της και βοηθώντας τον να ξεπεράσει ότι εμπόδιο υπήρχε, από οικονομικό, κτηματολογικό, οτιδήποτε, βοηθώντας έτσι στην ανέγερση του Σπιτιού της στην Άνδρο, όπου η εικόνας της είναι πλέον να κάθεται στον θρόνο Της, εφόσον έχει εκπληρώσει το έργο που της ανέθεσε ο Κύριος, και πλέον η εικόνα που την παρουσιάζει να κρατάει τον Σατανά από τα κέρατα δεν χρησιμοποιείται, αλλά είναι η καινούργια που μας αποκάλυψε και ονομάζεται Αγία Μαρίνα, η ένθρονος.
Και πολλοί Άγιοι, όπως η Αγία Ματρώνα, ο Άγιος Παϊσιος και αρκετοί άλλοι Άγιοι, οι οποίοι παρουσιάζονται για να μας υπενθυμίζουν να μην χάνουμε την πίστη μας και πως σαν είναι θέλημα Θεού, η θάλασσα χωρίζεται στα δύο και περνούν οι πιστοί με ασφάλεια και με την προσευχή σωζόμαστε και συγχωρούμαστε!
Τώρα, έτσι στα ξαφνικά, γιατί μάλλον ήρθε η ώρα Του, εμφανίστηκε στην ζωή μας και δη τώρα μες την πανδημία ο Άγιος Νήπιος. Ένας Άγιος ξεχασμένος από τους ανθρώπους, ο οποίος ήταν γνωστός όπως φαίνεται από όσα καταγραμμένα ευρήματα βρήκαμε στο διαδίκτυο κυρίως, καθώς επίσης υπήρχε χώρος προσκυνήματος αφιερωμένος στον Άγιο αυτό που με τα χρόνια ξεχάστηκε, παραμελήθηκε, και σκεπάστηκε από χόρτα και άγρια βλάστηση. Κατά καιρούς αναφερόταν από διάφορους που περνούσαν από το μέρος αυτό και «ανακάλυπταν» την ύπαρξη του, αλλά και πάλι ξεχνιώταν με τον καιρό.
Τώρα μάλλον, ήρθε και η δική του ώρα, η δική του σειρά, έχει εκπληρώσει το έργο που του ανατέθηκε από Τον Ύψιστο και καιρός είναι να μπει ανάμεσα μας πιο εντατικά έτσι ώστε να μην χάνουμε ούτε τις ελπίδες μας, ούτε και την πίστη μας. Αλλά να προσευχόμαστε και θα εισακουσθούμε. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά ο Θεός και οι Άγιοι μας, ποτέ δεν μας εγκαταλείπουν, αλλά πάντα στο τέλος μας σώζουν και μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο πιστούς. Ο Άγιος Νήπιος, λοιπόν, έδωσε σημεία ζωής και παρουσίας του, και παρόλα τα προβλήματα που ως συνήθως συναντιούνται, όλα συναίνεσαν και ήδη έχει καθαριστεί ο χώρος όπου βρίσκονται τα ερείπια του, μάλλον παρεκκλησάκι θα ήταν στο σημείο εκείνο, στο χωριό Γιόλου.
Βιογραφία
Άγνωστος τοπικός άγιος, για τον οποίο δεν είναι γνωστό ο,τιδήποτε. Στην επαρχία Πάφου ετιμάτο, πάντως, ο άγιος αυτός, που εθεωρείτο ότι βοηθούσε και προστάτευε τα νήπια, ιδίως στο περπάτημά τους.
Σε περιοχή του χωριού Γιόλου της επαρχίας Πάφου, υπήρχε παλαιά εκκλησία (ερειπωμένη σήμερα) στο όνομα του αγίου Νεπίου ή Νηπίου.
Προφανώς επρόκειτο για κάποιον άγιο που πήρε την προσωνυμία Νέπιος ή και Νήπιος επειδή βοηθούσε τα νήπια, σταδιακά δε λησμονήθηκε το όνομά του και παρέμεινε γνωστός μόνο με την προσωνυμία.
Η εκκλησία του Αγίου Νηπίου ενδέχεται να είναι η παλαιότερη του χωριού. Στο χώρο του ναού έχει εντοπιστεί και ένας τάφος που χρονολογείται από τον 10ον αιώνα. Τα οστά ίσως να ανήκουν στον Άγιο Νήπιο. Η ανασκαφή της εκκλησίας έγινε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Ανήμερα της 1ης Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Γιόλου, στην Πάφο έζησαν μία ιστορική στιγμή. Μετά από χίλια χρόνια τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον αρχαιότερο ναό της Πάφου, που βρίσκεται στο χωριό τους, και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νήπιο.
Το αρχαίο εκκλησάκι αναδείχθηκε το 2012. Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον αρχαιολόγο του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργο Φιλοθέου πραγματοποίησαν τις ανασκαφές.
Στο χώρο του ναού έχει εντοπιστεί και ένας τάφος που χρονολογείται από τον 10ον αιώνα. Τα οστά ίσως να ανήκουν στον Άγιο Νήπιο.
Ο Άγιος Νήπιος τιμάται στην κοινότητα της Γιόλου και είναι ο Άγιος που σύμφωνα με την παράδοση δίνει την δυνατότητα στα νήπια να περπατούν.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην κοινότητα Γιόλου υπάρχουν και άλλα παλαιά εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Μάρκο, στην Αγία Ειρήνη, στον Άγιο Αρκάδιο, και στον Προφήτη Ηλία.
Στο χωριό Γιόλου εντοπίστηκαν και τα ερείπια του πρώτου ναού στην Κύπρο που κτίστηκε στη μνήμη του Αποστόλου Μάρκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου