Οσία Μαρίνα εκ Μεσσήνης της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουλίου.
Η Οσία Μαρίνα γεννήθηκε στο χωριό Σκάνιο της Μεσσήνης το 1062 από την οικογένεια Πανδαρίτη (Pandariti). Αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόταση να παντρευτεί και αφού εκάρει μοναχή, ζούσε βίο ησυχαστικό σε ένα κελί.
Λόγω των πολλών θαυμάτων που επιτελούσε άρχισε να τιμάται ως αγία από τον κόσμο. Δια τούτο, ενδύθηκε ανδρικά ρούχα, διέφυγε στην Τρίπολη της Συρίας και αφού προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο, μόνασε σ'ένα ανδρικό μοναστήρι στην έρημο του Ιορδάνη.
Επέστρεψε στη Σικελία, όπου πληροφορήθηκε το θάνατο των γονέων της και ξαναγύρισε στο μοναστήρι στην Παλαιστίνη, όπου έζησε άλλα πέντε χρόνια. Μετά από ένα όραμα, αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα της, όπου 6 μήνες μετά παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.
Τιμάται στις 20 Ιουλίου σε πολλές περιοχές γύρω από τη Μεσσήνη: Pati Castanea, Cumia και αλλού. Ο βίος της γράφηκε το 1307-1308 από τον Έλληνα μοναχό Δανιήλ της Μονής του Σωτήρος της Μεσσήνης και είναι επηρεασμένος από το βίο της άλλης Οσίας Μαρίας, της μετονομασθείσης Μαρίνος, το βίο της οποίας συνέγραψε ο Συμεών Μεταφραστής κατά τον 11ο αιώνα.
Η Αγία δεν απαντάται ούτε στα ελληνικά ούτε στα ρωμαιοκαθολικά Συναξάρια.