Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Άγιος Χάλλβαρντ του Lier. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαΐου.

Άγιος Χάλλβαρντ του Lier. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαΐου.


Ο Άγιος Χάλλβαρντ (Hallvard) ήταν Νορβηγός, γιος του Vebjorn του Husaby, ενός ευγενούς από το Lier. Ήταν έμπορος και ταξίδευε στις Βαλτικές Νήσους. Το 1043, σε ηλικία 23 ετών, προσπάθησε να υπερασπιστεί μια γυναίκα, που είχαν αρπάξει σκλάβα τρεις άνδρες κατηγορώντας την για κλοπή. Αν και ο Άγιος προσφέρθηκε να τους επιστρέψει αυτά που ισχυρίζονταν ότι έχασαν, δολοφονήθηκε από αυτούς με βέλη, μαζί με τη γυναίκα. Στη συνέχεια πέταξαν το σώμα του στη θάλασσα, δεμένο σε μια μυλόπετρα. Όμως στάθηκε αδύνατο να βυθιστεί κι έτσι αποκαλύφθηκε το έγκλημά τους. Ο Άγιος τιμάται ως μάρτυρας για την υπεράσπιση ενός αθώου προσώπου και είναι ο προστάτης Άγιος του Όσλο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Μαΐου.

Το 1130 οικοδομήθηκε στο Όσλο καθεδρικός ναός αφιερωμένος σε αυτόν, όπου φυλάσσονταν και τα Ιερά Λείψανά του, ο οποίος όμως κατέρρευσε το 17ο αιώνα.

Έτερος βίος.

Ο Άγιος Hallvard Vebjørnsson της Νορβηγίας, επίσης γνωστός σαν Hallvard της Husaby ή Halward του Όσλο (1020-1043), είναι ο προστάτης Άγιος του Όσλο, της Νορβηγίας. Τον τιμούν σαν μάρτυρα γιατί υπερασπίστηκε μία αθώα γυναίκα.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του, και όλες οι παραδοσιακές ιστορίες αναφέρουν πως τον σκοτώσανε στην περιοχή Drammen. Ο ακριβής χρόνος της γέννησης του και ο τόπος της γέννησης του είναι άγνωστα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πατέρας του ήταν ο αγρότης Vebjørn. Οι γονείς του ήταν εύποροι αγρότες και κατείχαν την φάρμα Husaby στην περιοχή Lier. Η μητέρα του ήταν η Torny Gudbrandsdatter. Αναφέρεται πως η μητέρα του είχε συγγένεια με τον Άγιο Όλαφ, τον προστάτη Άγιο της Νορβηγίας (τιμάται 29 Ιουλίου). Λέγεται πως η μητέρα του ήταν κόρη του Gudbrand Kula από την Oppland, ο οποίος ήταν επίσης ο πατέρας της Åsta Gudbrandsdatter,  η οποία ήταν η μητέρα του Αγίου Όλαφ.

Ο Άγιος Hallvard υπερασπίστηκε μία έγκυο γυναίκα, πιθανότατα μία σκλάβα, η οποία βρήκε καταφύγιο στο καράβι του κυνηγημένη από τρεις άνδρες που την κατηγορούσαν άδικα για ληστεία. Ο Hallvard, μαζί με τη γυναίκα, δολοφονήθηκαν από αυτούς τους τρεις άνδρες με βέλη. Τη γυναίκα την έθαψαν στην ακτή. Όμως τον Άγιο Hallvard τον έδεσαν με μία μυλόπετρα γύρω από τον λαιμό και επιχείρησαν να βυθίσουν το σώμα του στο φιόρδ Drammensfjord όμως το σώμα δεν βυθιζόταν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το έγκλημα τους.   

Ο Άγιος Hallvard απεικονίζεται συνήθως στις αγιογραφίες κρατώντας μία μυλόπετρα.

Ο Καθεδρικός του Hallvard (Hallvardskatedralen), ένας καθεδρικός αφιερωμένος στη μνήμη του ολοκληρώθηκε στο Oslo το 1130 και εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του.

Η μνήμη του τιμόταν αρχικά στις 14 Μαΐου αλλά έπειτα μετατέθηκε στις 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου