Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Άγιος Fergus της Σκωτίας, Επίσκοπος των Πικτών. Ημέρα Μνήμης: 8 Σεπτεμβρίου και 18 Νοεμβρίου.

Άγιος Fergus της Σκωτίας, Επίσκοπος των Πικτών. Ημέρα Μνήμης: 8 Σεπτεμβρίου και 18 Νοεμβρίου.


Δέκα Άγιοι αναφέρονται με αυτό το όνομα στο Μαρτυρολόγιο του Donegal. 

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε ή πού γεννήθηκε ο Άγιος Fergus. Ήταν σύγχρονος του Αγίου Drostan (τιμάται 15 Δεκεμβρίου) και του Αγίου Donevaldus (τιμάται 15 Ιουλίου) . Το όνομα είναι Πικτικής προέλευσης και καταγράφεται ως Fergus, Επίσκοπος των Πικτών, επομένως θεωρείται γενικά ότι ήταν από τα βορειοανατολικά της σημερινής Σκωτίας. Στην Ιερά Σύνοψη του Αμπερντίν (Aberdeen Breviary) αποκαλείται και Fergustian (Φεργκουστιανός) και «ασχολήθηκε με τον εκχριστιανισμό του βάρβαρου λαού». Πιστεύεται ότι έδρασε στην Ιρλανδία ή στη νότια Σκωτία, πιθανώς και τα δύο.

Γνωστός στα ιρλανδικά μαρτυλόγια ως Άγιος Fergus Cruithneach, ή the Pict, στην Ιερά Σύνοψη του Αμπερντίν δηλώνει ότι ήταν επίσκοπος για πολλά χρόνια στην Ιρλανδία όταν πήγε σε μια αποστολή στην Άλμπα με ορισμένους εκλεκτούς ιερείς και άλλους κληρικούς. Εγκαταστάθηκε πρώτα κοντά στο Strageath, στο Upper Strathearn, στο Upper Perth, και έχτισε τρεις εκκλησίες σε εκείνη την περιοχή. Οι εκκλησίες των Strageath, Blackford και Dolpatrick βρίσκονται εκεί αφιερωμένες στον Άγιο Πατρίκιο. Στη συνέχεια ευαγγέλισε το Caithness και ίδρυσε εκεί τις εκκλησίες του Wick και του Halkirk.

Eassie Stone στην Εκκλησία του Αγίου Fergus

Η εκκλησία που έχτισε ο Άγιος στο Glamis ήταν στο κέλτικο στυλ "λάσπης και πλεχτά καλάμια", όχι πολύ μακριά από το σημερινό ύφος.

Μπορεί να ήταν ο Fergustus Pictus που πήγε στη Ρώμη το 721, αλλά ένας τέτοιος ισχυρισμός βασίζεται αποκλειστικά στην ομοιότητα ενός κοινού ονόματος. Πέθανε περίπου το 730 και τάφηκε στο Glamis, Angus, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το πρόσφατα ανακαινισμένο πηγάδι του Αγίου Fergus. Η εκκλησία του χωριού στο Eassie είναι αφιερωμένη στον Άγιο Fergus. η γνωστή Pictish Eassie Stone έχει μεταφερθεί σε αυτήν την εκκλησία.

Το πηγάδι του Αγίου Fergus στο Glamis

Κατά την εποχή του Ιακώβου Δ' της Σκωτίας, ο Ηγούμενος του Σκούν (Scone) μετέφερε την τιμία κάρα του στην εκκλησία του Σκούν και έχτισε ένα ιερό. Το Αμπερντίν μπόρεσε να αποκτήσει τη μία χείρα του Αγίου. 

Ο Άγιος Fergus είναι ο προστάτης Άγιος του Glamis (Γκλάμις) και του Wick (Γουίκ). 

Το Μαρτυρολόγιο του Tallaght αναφέρει ως ημέρα εορτής του Αγίου την 8η Σεπτεμβρίου, αλλά στη Σκωτία εορτάζεται στις 18 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου