Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Αγία Εθελδρέδα η Παρθένος και Βασίλισσα, εν Έλυ Αγγλίας. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιουνίου.

Αγία Εθελδρέδα η Παρθένος και Βασίλισσα, εν Έλυ Αγγλίας. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιουνίου.


Η Αγία Εθελδρέδα ήταν κόρη του βασιλιά της Ανατολικής Αγγλίας Άννα και της Σιγουάρα. Ανατράφηκε "ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου". Εκτός από την ίδια, κοσμούν το Συναξάρι της Εκκλησίας και οι τρεις αδερφές της, η Αγία Εθελβούργα (τιμάται 7 Ιουλίου), η Αγία Γουϊθβούργα (τιμάται 8 Ιουλίου), η Αγία Σεξβούργα (τιμάται 6 Ιουλίου) και σύμφωνα με την παράδοση ο βασιλιάς είχε και μία προγονή την Αγία Σεθρίδα (τιμάται 10 Ιανουαρίου). Τέλος, χωρίς όμως να είναι επιβεβαιωμένο, στις κόρες του βασιλιά Άννα συγκαταλέγεται και η Αγία Βενδρέδα (τιμάται 22 Ιανουαρίου).

Η Αγία Εθελδρέδα είχε έναν στόχθο στη ζωή της, να αφιερώσει τον εαυτό της στην υπηρεσία του Χριστού. Όμως οι γονείς της είχαν άλλα σχέδια για αυτήν και παρά τα δάκρυα και τις προσευχές της επιλέχθηκε να γίνει η σύζυγος του Τόντμπερκτ, ενός υποτελούς του βασιλείου της Μερκίας. Έζησε μαζί του παρθενική ζωή για τρία χρόνια, και μετά το θάνατο του αποσύρθηκε στη νήσο του Έλυ, όπου αφοσιώθηκε ολότελα στα Ουράνια.


Αυτή η χαρά κράτησε λίγο, γιατί ο Έγκφριθ ο ισχυρός βασιλιάς της Νορθουμβρίας την παντρεύτηκε δια της βίας. Η ζωή της στην βασιλική αυλή θύμιζε περισσότερο αυτή ενός ασκητή παρά βασίλισσας. Ζούσε μαζί του όχι σαν βασίλισσα αλλά σαν αδερφή του και αφιέρωνε το χρόνο της σε πράξεις φιλανθρωπίας και αγάπης. Μετά από 12 χρόνια αποσύρθηκε στο μοναστήρι του Κόλντινγκχαμ με την άδεια του συζύγου της, το οποίο διοικούταν τότε από την Αγία Έμπα (τιμάται 25 Αυγούστου) και έλαβε το αγγελικό σχήμα  από τα χέρια του Αγίου Ουϊλφρίδου Επισκόπου Υόρκης (τιμάται 12 Οκτωβρίου).

Ενώ η Αγία Εθελδρέδα είχε εγκαταλείψει τη βασιλική αυλή, ο βασιλιάς μετάνοιωσε για την απόφαση του να της επιτρέψει να φύγει, έτσι την ακολούθησε προκειμένου να την φέρει πίσω δια της βίας. Η Αγία Εθελδρέδα αναζήτησε καταφύγιο σε μία κορυφή στις ακτές κοντά στο Κόλντινγκχαμ, και εκεί ένα θαύμα συνέβη, τα νερά δημιούργησαν ένα τοίχος γύρω από το ύψωμα, και απέτρεψαν το πέρασμα του βασιλιά Έγκφριθ. Η Αγία παρέμεινε σε αυτό το ύψωμα για εφτά μέρες, ώσπου ο βασιλιάς κατανοώντας τη θεϊκή βούληση την άφησε ήσυχη.


Το 672 επέστρεψε στο Έλυ και ίδρυσε εκεί ένα διπλό μοναστήρι. Οι μοναχές τις οποίες διοικούσε η ίδια, ακολουθούσαν το παράδειγμα της και αυτή ήταν υπόδειγμα τελειότητας για τις υπόλοιπες αδερφές.

Λίγο καιρό μετά την κοίμηση της το 679, το σώμα της βρέθηκε άφθαρτο και ο Άγιος Βέδας ο Σεβάσμιος (τιμάται 27 Μαΐου) καταγράφει πολλά θαύματα που έγιναν από τα ιερά λείψανά της. 

Εορτάζει στις 23 Ιουνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου