Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Νεομάρτυς Μίροσλαβ.

Άγιος Νεομάρτυς Μίροσλαβ.


Την ώρα που πότιζε πατάτες στο χωράφι του κοντά στο Imotski στη Δαλματία, απήχθη από Κροάτες γείτονές του και οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η μητέρα του βρήκε μόνο ένα από τα παπούτσια του και ένα κομμάτι ψωμί και παστό χοιρινό που είχε ως γεύμα στο σημείο όπου τον απήγαγαν.

Την επόμενη μέρα, ενώ άφηνε τις αγελάδες ελεύθερες για βοσκή, μια από αυτές γύρισε αυθόρμητα και άρχισε να τρέχει προς άγνωστη κατεύθυνση. Μετά από κάποια ώρα σταμάτησε μπροστά σε έναν βράχο και εκεί άρχισε να φέρεται ανήσυχα. Η μητέρα του Μίροσλαβ έτρεξε προς την αγελάδα και είδε ένα τρομακτικό θέαμα - ο γιος της σταυρωμένος πάνω σε ένα σταυρό, πάνω στον βράχο όπως ακριβώς ο ίδιος ο Κύριος.

Με βάση μεταγενέστερες μαρτυρίες, διαπιστώθηκε ότι βασάνιζαν τον Μίροσλαβ με κάθε βασανιστήριο και τον ανάγκαζαν να απαρνηθεί και να φτύσει τον Τίμιο Σταυρό, πράγμα το οποίο αρνήθηκε μέχρι το τέλος.

Ακριβώς λόγω ενός τέτοιου μαρτυρικού θανάτου καθώς και λόγω της θαυματουργικής ανακάλυψης του τόπου εκτέλεσής του, που αποκαλύφθηκε μέσω ενός ζώου, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στις τάξεις των σεβάσμιων Σέρβων νεομαρτύρων.

Ο Άγιος νεομάρτυς Μίροσλαβ όταν μαρτύρησε ήταν 33 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου